Historisk arkiv

Likelønn er et konkurransefortrinn for næringslivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Barne- og familiedepartementet


28. november 1995

Statsråd Grete Berget:

-Likelønn er et konkurransefortrinn for næringslivet

- Mangel på likelønn skaper stivhet på arbeidsmarkedet, og det hindrer individenes personlige utvikling. Det er uheldig at kvinner i dag får mindre igjen for arbeidet de utfører, for utdanningen de har investert i og for lederansvaret de påtar seg, sa barne- og familieminister Grete Berget da hun tirsdag åpnet Norsk Rasjonaliseringsforbunds temadag om stillings- og dyktighetsvurdering.

- Likelønn er viktig for å skape fleksibilitet i arbeidslivet. Det kjønnsdelte arbeidsmarkedet vi har i dag begrenser optimal bruk av arbeidsstokken og er et hinder for en konkurransedyktig økonomi, sa barne-og familieministeren.

Likestilling handler ikke bare om rettferdighet, men er bedrifts- og samfunnsøkonomisk lønnsomt. Det er i bedriftenes interesse å skaffe seg de best kvalifiserte arbeidstakerne, uavhengig av kjønn. Likelønn er en forutsetning for et velfungerende arbeidsmarked i dag og i framtiden.

Kvinner er på vei til å bli den best utdannede arbeidskraften i landet. I dag er flertallet av de nyutdannede akademikerne fra universitetene kvinner.

-Hvis næringslivet skal kunne utnytte denne ressursen, må man ha en offensiv likestillingspolitikk. Lønnsutjevningen har ikke fulgt kvinners økende utdanning, høy utdannelse betyr ikke nødvendigvis høy lønn i kvinneyrker, sier Grete Berget.

Mest urettferdig er lønnsforskjellene mellom kvinner og menn i samme stilling og som utfører samme arbeid. Teknisk beregningsutvalg har kommet til at den er mellom 2 og 6 prosent.

En god del av lønnsforskjellene skyldes at kvinner har lavere stillingsplassering enn menn, og det er et sett av virkemidler som kan ha positiv effekt her. Både i privat og offentlig sektor har vi eksempler på prosjekter som har til hensikt blant annet å rekruttere flere kvinnelige ledere og motivere kvinner til å søke utradisjonelle yrker.


Lagt inn 29 november 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen