Likestilling for homofile på Malta

EØS-midlene

Gjennom EØS-midlene støtter Norge homobevegelsen på Malta for å gjøre den bedre i stand til å forsvare og ta opp spørsmål om homofiles rettigheter.

Fra den årlige homoparaden på Malta. Foto: SOS Malta

Ifølge en undersøkelse fra EUs byrå for grunnleggende rettigheter (FRA) blant homofile på Malta svarer over halvparten at de ikke våger å vise kjærligheten sin offentlig av frykt for å bli trakassert. Like mange sier at de har blitt utsatt for trakasseringer de siste fem årene. Om lag tjue prosent sier de er blitt diskriminert som jobbsøkere eller på arbeidsplassen på grunn av deres seksuelle legning.

     Les mer: FRAs undersøkelse om levekår for homofile i Europa

Det er med andre ord fortsatt en vei å gå til full likestilling og aksept for homofile på Malta.

Gjennom EØS-midlene har «Malta Gay Rights Movement» fått støtte til et prosjekt for å samordne innsatsen til organisasjoner som kjemper for homofiles rettigheter og styrke gjennomslagskraften. Støtten skal også brukes til å ta opp viktige menneskerettighetsspørsmål og gjennomføre holdningskampanjer.

«Malta Gay Rights Movement» har fått støtte gjennom det norskfinansierte NGO-programmet på Malta. Tre andre prosjekter har også fått støtte.

     Les mer: Liste over NGO-prosjekter på Malta

Ett av disse retter seg inn mot gateprostituerte i hovedstaden Valletta. Stiftelsen St Jeanne Antide har fått støtte til å tilby grunnleggende tjenester for kvinner som selger sex. Prostituerte er en utsatt gruppe på Malta som ofte faller utenfor offentlige velferdstjenester. Behovene er store og inkluderer helse, hygiene, juridisk bistand mm.

Fra hjelpesenteret stiftelsen driver for gateprostituerte i Valletta, Malta. Foto: Utlånt fra SOS Malta
Til toppen