Lille Blad

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Landbruks- og matminister Sandra Borch har besøkt bedriften Lille Blad på Heller Gård & Gartneri i Askim. Lille Blad produserer salat, krydderurter og mikrogrønt året rundt med hjelp av kunstig intelligens og løsninger som ikke krever jord.

Gründerne Bjørn Heller og Håkon Tillier har en utradisjonell bakgrunn når de nå satser på grøntproduksjon. Heller er utdannet systemutvikler, og har arbeidet bl.a. i NRK, Canal Digital, og som daglig leder for Telenor Digital i Asia med base Bangkok. Tillier har bakgrunn fra BI og NHH, og har også arbeidet innenfor internettøkonomien. De satser nå på innendørs etasjedyrking i kontrollerte miljø, der de kan høste 14-15 avlinger i året. Ambisjonen er en produksjon på over 300 tonn i 2026.

– Det er inspirerende å besøke en bedrift som prøver ut nye og utradisjonelle produksjonsmåter, sier landbruks- og matminister Sandra Borch. – Det er på grøntsektoren vi har dårligst sjølforsyning, og vi trenger mer frukt- og grøntproduksjon i Norge. Med den situasjonen vi nå opplever i  Europa er det viktigere enn noen gang at hvert enkelt land tar ansvar for egen matproduksjon. Matberedskap og matsikkerhet er veldig viktig, sier Borch.

Besøk hos Lille Blad
Landbruks- og matminister Sandra Borch på besøk hos Lille Blad her sammen med gründerne Bjørn Heller og Håkon Tillier. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Produksjon over hele landet

Lille Blad har som mål å utvikle en industriell plattform som vil gi bønder over hele Norge muligheten til å tilby lokalprodusert salat, bladkål, urter og mikrogrønt året rundt. Målet er å utnytte uproduktiv bygningsmasse og ved hjelp av teknologi øke lokal sysselsetting og selvforsyningsgrad i et marked som preges av import og klimautfordringer. Målet er produsere grønnsaker på 15-20 steder innen 2030, og dermed redusere import til Norge.

Lille Blad leverer i dag til bla. The Well, ISS, Thon Hotels, Nova Spektrum og samarbeider med Dyrket.no om å videreutvikle markedet.