Lite plantevernmidler i maten
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 09.03.2018
Overvåkingsprogrammet «Rester av plantevernmidler i næringsmidler» viser at innholdet av plantevernmiddelrester i mat på det norske markedet er lavt. I mer enn 96 prosent av prøvene som ble tatt ut i 2016, er innholdet godt under de fastsatte grenseverdiene.
Plantevernmidler brukes i planteproduksjon for å redusere skade forårsaket av sopp, skadedyr og ugras. Det er streng kontroll med salg og bruk av plantevernmidler. Godkjenningsordningen for import og bruk av slike midler forvaltes av Mattilsynet.
Mattilsynet, i samarbeid med NIBIO, utfører en årlig overvåking av rester av plantevernmidler i mat. I 2016 analyserte NIBIO 1326 prøver av ferske, fryste eller bearbeidede matvarer som en del av overvåkingsprogrammet. Prøveuttaket omfattet 111 ulike vareslag fra 57 forskjellige land. Prøveutvalget skal så langt som mulig gjenspeile forbruket av vegetabilske matvarer i Norge. I tillegg til frukt, bær og grønnsaker blir det tatt ut prøver av korn, ris, barnemat, bearbeidede produkter og produkter av animalsk opprinnelse.
Både norskproduserte og importerte produkter er med i prøveprogrammet. Fordelingen de siste årene har vært omtrent 1/3 norske prøver, 1/3 importert fra Europa og 1/3 importert fra land utenfor EU. Det tas også ut prøver av økologiske produkter.