Historisk arkiv

Lokalmat fra Tromsø, Ringerike og Lofoten hedret i Berlin

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

– Hva har en pølse fra Tromsø, en tørrfisk fra Lofoten og en spekepølse fra Ringerike til felles? Jo, dette er lokalmat med høy kvalitet, basert på lokale råvarer og oppskrifter som gir verdiskaping i lokalsamfunnet fra produsenter med mot til å satse, sa landbruks- og matminister Bård Hoksrud da han delte ut tre Spesialitet-merker under åpningen av den norske standen på Grüne Woche i Berlin.

Fredag 18. januar åpnet landbruks- og matminister Bård Hoksrud Norges offiseielle stand på en av Europas største mat- og reiselivsmesser, Internationale Grüne Woche i Berlin.

Der viser Norge fram det beste vi kan tilby av lokalmat, lokal drikke og opplevelser. Alt for å imponere det tyske reiselivsmarkedet. Under åpningen ble Spesialitet-merker delt ut til fire utvalgte lokalmatprodukter fra tre stolte produsenter.

Spesialitetmerke tildelt Aron Mat, Spesialitetmerke tildelt Halvors Tradisjonsfisk og Aron Mat og Ask Gård.
Stolte produsenter mottok Spesialitet-merket under åpningen av Grüner Woche i Berlin. F.v.: Espen Aronsen (Aron Mat), Halvor Hansen (Halvors tradisjonsfisk), landbruks- og matminister Bård Hoksrud, Anne Marte Ruud Evang (ASK Gård), adm.dir i Matmerk Nina Sundqvist og Kristoffer Evang (ASK Gård). Foto: Vidar Alfarnes

Aronpølse og Modnet Bacon fra Aron Mat i Tromsø

Aronpølse er smaksatt med to produkter som tidligere har fått Spesialitet-merket; kokekraft fra lammerull og biter av honningglasert fenalår. Modnet Bacon er en bacon som er tørket /modnet i lang tid og har redusert vekten med minimum 35 prosent.

– Aron Mat bruker en viktig ingrediens som ikke står på etiketten; tid. Tid til å modne frem den gode smaken, den rette konsistensen og få frem det spesielle. Og så må jeg jo bare legge til: Alt blir bedre med bacon og mye bedre med modnet bacon, sier Espen Aronsen.

Holy Baloney, økologisk spekepølse fra ASK Gård på Ringerike

Holy baloney er en håndtverkspølse og som lages på den gamle måten. Kjøtt, fett, pepper og hvitløk kvernes og stoppes ut i naturtarm. Så knytes den for hånd med hempetau og henges opp til tørk i 20-30 dager.

– Vi er stolte av å være eneste bedrift i Norge som produserer utelukkende økologisk spekemat, og mener mat skal være det den utgir seg for å være, avslutter Kristoffer Evang.

Tørrfisk Loin fra Ballstad, fra Halvors Tradisjonsfisk i Tromsø 

Tørrfisk Loin fra Ballstad er laget av skrei som er havfanget under lofotfisket og foredlet for hånd i Tromsø.

– Å få Spesialitet-merket på tørrfisk tror vi er viktig for alle som jobber i denne næringen. Dette produktet er også det første som både har Spesialitet og er produsert av tørrfisk som har Beskyttet geografisk betegnelse, nemlig Tørrfisk fra Lofoten. Det er vi utrolig stolte av, sier Halvor Hansen.

Utvalgt av fagjury 

Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren vei til god lokalmat- og drikke. Merkeordningen skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge. Ordningen forvaltes av Stiftelsen Matmerk med støtte fra Landbruks- og matdepartmentet.