Lovnad om å dele fem millioner koronavaksiner gjennom Covax er innfridd

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Norge lovet å dele fem millioner av egne vaksiner i 2021 til det globale arbeidet for å bekjempe covid-19-pandemien. Dette er nå innfridd. Det bidrar til å sikre en bedre fordeling av vaksiner til lavinntektsland.

– Skal vi bekjempe pandemien globalt, er bedre fordeling av covid-19-vaksiner avgjørende. I tillegg til store økonomiske bidrag til innkjøp av vaksiner, jobber Norge for at flere rike land skal dele vaksiner med lavinntektsland. At vi leverer på egne lovnader er viktig både fordi disse vaksinene er sårt etterspurt i fattige land, men også fordi det viser at vi oppfyller våre internasjonale løfter. Det ber vi også andre land om å gjøre, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

Norge forpliktet seg våren 2021 til å dele minst fem millioner koronavaksiner. Over fem millioner norske vaksinedoser er nå delt med det internasjonale vaksinesamarbeidet Covax. Disse vil bidra til å bedre vaksinetilgang i land som ennå har lav vaksinasjonsgrad.  

Så langt er 1,5 millioner norske doser fordelt hovedsakelig til afrikanske land. I tillegg har Norge donert 896.000 doser bilateralt i samarbeid med Europakommisjonen. Norge har delt vaksiner fra AstraZeneca, Janssen, Moderna og enkelte pfizerdoser. De norske vaksinedonasjonene har ikke forsinket den norske vaksineringen.

– Dersom viruset får fortsette å utvikle seg i andre land, kan vi få nye virusvarianter som kan true effekten av de vaksinene vi nå har mot covid-19. Å sørge for vaksiner til andre land er derfor viktig også for den norske pandemibekjempelsen. Å dele av de vaksinene som vi ikke trenger i Norge er viktig og riktig, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Rundt seks prosent av befolkningen på det afrikanske kontinentet er fullvaksinert. Så langt har vaksinesamarbeidet Covax fordelt 507 millioner vaksinedoser i 144 land. Norge planlegger å bidra med rundt 30 millioner vaksinedoser internasjonalt.

– Hurdalsplattformen sier tydelig at vi skal være med på å bekjempe smittsomme sykdommer. Det skal vi gjøre ved å bidra til finansiering, utvikling og likeverdig fordeling av vaksiner og annen helseteknologi som markedet ikke leverer alene, sier Kjerkol.

– Norge har lenge vært en pådriver for internasjonalt samarbeid. Dette arbeidet skal videreføres og styrkes. Å investere i helse er å investere i sosial, økonomisk og miljømessig bærekraftig utvikling, sier Tvinnereim.

  • Access to Covid-19 Tools Accelerator (ACT-A) er et omfattende partnerskap som skal fremme utvikling, produksjon og rettferdig tilgang til vaksiner, medisiner og testutstyr for å håndtere covid-19-pandemien globalt.
  • Verdens helseorganisasjon og Europakommisjonen er vertskap for ACT-A. Norge spiller en aktiv rolle som med-leder for fasiliteringsrådet i ACT-A sammen med Sør-Afrika.
  • Arbeidet i ACT-A skjer på tvers av eksisterende internasjonale institusjoner og er organisert i følgende fire pilarer: vaksiner, medisiner og testutstyr og en siste tverrgående pilar som skal fremme styrking av helsesystemer.
  • Du kan følge vaksinefordelingen i verden på Unicefs nettsider.