Norsk støtte til program mot luftforurensning

- Hvert år dør sju millioner mennesker av luftforurensning. Dette er liv som kunne vært spart. Norge er stolt av å støtte Verdensbankens nye forurensningsprogram med 80 millioner over fire år, sier utenriksminister Børge Brende.

Utenriksministeren lanserte den norske støtten under arrangementet «Global Citizen 2015 Earth Day» i Washington 18. april, foran 150.000 tilskuere og sammen med kjente artister som Usher, Coldplay og No Doubt.

Global Citizen 2015 Earth Day: Utenriksministeren lanserer Norges støtte til programmet som skal bedre luftkvaliteten i land i Asia og Afrika. Foto: Veslemøy Lothe Salvesen, UD

- Antallet mennesker som dør av luftforurensing er dobbelt så høyt som for hiv/aids, malaria og tuberkulose til sammen. Vi vet hvordan vi kan forhindre disse dødsfallene. Det er kjent teknologi som skal til, og tiltakene vil ha umiddelbar effekt. Jeg håper flere land og organisasjoner vil delta i arbeidet slik at mennesker ikke dør av lufta de puster inn, sier Brende.

Verdensbankens nye program for reduksjon av forurensning og bedring av luftkvalitet vil ha positiv effekt både for helse og klima. Klimamessig vil programmet bidra til reduserte utslipp av forurensende sotpartikler (svart karbon), som har en oppvarmende effekt.

Til toppen