Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Mange nominasjoner til Attraktiv by

Prisen ”Attraktiv by” har engasjert folk over hele landet. 346 nominasjoner er mottatt før fristens utløp. Det har kommet forslag fra alle fylkene. Mo i Rana er den byen som har fått flest nominasjoner.

- Det er første gang vi deler ut en pris til Norges mest attraktive by, og det er morsomt å se at dette engasjerer så bredt, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Statsråden skal dele ut prisen i juni. Da venter heder og ære – og 250.000 kroner til vinneren. Prisen skal fremheve og belønne nyskapende tiltak som gir bedre miljø, helse og levekår i byer og tettsteder.

Prisen retter seg mot små, mellomstore og små byer. Det er ikke et kriterium av stedet har bystatus, men at man kan vise til resultater i form av bymessige kvaliteter.

- Vi er glad for alle nominasjoner som er kommet, og syns det er veldig bra med stort engasjement, sier juryleder Erling Dokk Holm.

Mo i Rana er byen flest har foreslått med hele 67 nominasjoner. Mosjøen er nummer to med 14 nominasjoner.

Møre og Romsdal er fylket med flest nominasjoner. Hele 112 forslag kommer herfra. Nummer to på listen er Nordland med 102 nominasjoner.

At disse to fylkene peker seg ut kan være et uttrykk for at det her er stor bevissthet om hva som skaper gode byer og steder.

- Men det kan også være en sterk mobilisering på sosiale medier som har slått positivt ut i disse fylkene. Juryen ser fram til å gå gjennom alle nominasjonene som har kommet inn, sier Dokk Holm.

Han understreker at det ikke er antall nominasjoner som avgjør hvilket sted som vinner. Juryen vil plukke ut 3 til 5 byer eller tettsteder som juryen mener er gode forbilder og eksempler på bærekraftig by og stedsutvikling.

 - Vi vil lete etter steder som har planlagt langsiktig og godt, steder som har klart å utvikle sentrum med arkitektonisk og byplanmessige grep og der det er lagt til rette for at folk i alle aldersgrupper kan bo og oppholde seg. Vi vil også se på om offentlige tjenester er tilgjengelig i sentrum og at det er attraktivt å drive næring. Videre bør det være lagt til rette for redusert bruk av privatbil og mer på sykkel og kollektiv, sier Dokk Holm.

Se også:

Bor du i Norges mest attraktive by? (pressemelding, 17.02.15)

Til toppen