Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Markerer startskudd for inkluderingsdugnaden

Regjeringen lanserer tre inkluderingspakker for å støtte opp om arbeidsgivere som deltar i inkluderingsdugnaden. I dag ble oppstartkonferansen for inkluderingsdugnaden åpnet av Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande.

– Etter tøffe år med rekordlave oljepriser og økende ledighet i deler av landet, opplever Norge nå en positiv utvikling på arbeidsmarkedet og økt etterspørsel etter arbeidskraft. Denne muligheten vil regjeringen bruke til å få flere av de som står utenfor arbeidslivet over i ordinære jobber. Vel 1 av 5 nordmenn mellom 20 og 66 år, er ikke i arbeid, sier statsminister Erna Solberg.

Til stede på oppstartskonferansen for inkluderingsdugnaden er en rekke aktører i både privat og offentlig sektor som til daglig jobber med inkludering av folk som står utenfor arbeidslivet.

De tre partilederne i regjeringen lanserer tre inkluderingspakker på konferansen:

  • Regjeringen vil styrke arbeidsgiveres motivasjon og evne til inkludering, slik at de ansetter flere i fast, ordinært arbeid. Det betyr blant annet flere markedskontakter i NAV, slik at NAV bedre kan matche ledige jobber med ledige hender, og at lønnstilskuddsordningen skal forenkles.
  • Regjeringen vil utvikle tilbudet særlig for arbeidssøkere med rus og psykiske lidelser, slik at flere kan delta i arbeidslivet. Det betyr blant annet tettere oppfølging av personer med psykiske lidelser som kommer i jobb.
  • Regjeringen vil styrke mulighetene for opplæring. Flere skal kvalifiseres for fast jobb.

I tillegg har regjeringen forpliktet seg til at fem prosent av nyansatte i staten skal ha nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en.

Verdifull arbeidskraft

– Vi gjør ikke dette for å være snille. Vi gjør dette fordi det er sløsing med ressurser og talenter at mange mennesker som ønsker å arbeide i stedet lever av trygd. I tillegg går samfunnet glipp av verdifull arbeidskraft, og inntekter til fellesskapet. Det handler i bunn og grunn om menneskers mulighet til å skape sin egen fremtid, sier Solberg. 


– NAV ansetter ikke og det gjør heller ikke vi politikere. Det er det bare arbeidsgivere som gjør. Derfor trenger vi flere modige arbeidsgivere, som kan åpne dørene for mennesker som kan og vil jobbe, sier finansminister Siv Jensen.

– Vanligvis foregår dugnader som et skippertak en gang i året. Dugnaden vi inviterer til, foregår ikke bare én gang i året. Den skal foregå i hele regjeringsperioden. Dugnaden vil finne sted på arbeidsplasser i hele Norge, sier kulturminister Trine Skei Grande.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland vil avslutte konferansen med å oppfordre alle til å delta i dugnaden.

Les mer på www.inkluderingsdugnaden.no

Til toppen