Markerte 75 år siden D-Dagen

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

I år er det 75 år siden D-Dagen, den allierte invasjonen i Normandie i Frankrike 6. juni 1944. Statsminister Erna Solberg og flere statsledere og regjeringssjefer deltok onsdag 5. juni i en britisk nasjonal markering av D-dagen i Portsmouth.

D-Dagen var et resultat av flere års planlegging og forberedelser. Historiens største landgangsoperasjon, med nær to millioner allierte soldater.

- Operasjonen viser omfanget av verdenskrigen. To millioner individer med hver sin historie, sin frykt og sitt mot, gjorde D-Dagen mulig. Vi kan knapt forstå hva som kreves av dem som stod tett i tett i landgangsfartøyene eller hvilke tanker de gjorde seg da lemmen gikk ned i kuleregnet fra okkupantens maskingevær. Det var takket være dem at frigjøringen av Vest-Europa kom i gang, sier statsminister Erna Solberg.

Statsledere og regjeringssjefer på D-dagsmarkeringen i Portsmouth 5. juni 2019. som deltar på markeringen av D-dagen, Portsmouth i England, 5. juni 2019. Statslederne sitter og står på to rader.
Statsledere og regjeringssjefer på D-dagsmarkeringen i Portsmouth 5. juni 2019. Foto: royal.uk

Hensikten med de alliertes operasjon var å slå en bresje i Hitlers «Festung Europa» og åpne veien til frigjøring for Europas okkuperte folk. Flere tusen marine-, handels- og landgangsfartøyer sørget for at mer enn 156 000 allierte soldater gikk i land i løpet av operasjonens første 24 timer. Bare det første døgnet ble ca. 10 000 allierte soldater såret eller mistet livet.

- Vi må aldri glemme at fred, frihet og demokrati ikke er gratis, verken for samfunnet vårt eller for den enkelte. Og vi må aldri glemme at kampen for selvstendighet, demokrati og rettssikkerhet krever ofre, sier statsministeren.

Den norske innsatsen besto av to jagerflyskvadroner, ti marinefartøy, om lag 50 handelsskip og personell fra Hæren.

- Invasjonen på kontinentet i 1944 var avhengig av alliert samarbeid. Norske soldater sto skulder ved skulder med allierte fra Belgia, Canada, Frankrike, Nederland, Polen, Storbritannia og USA. Det går en linje fra operasjon Overlord til solidaritet og samarbeid i internasjonale FN-operasjoner og forsvarsalliansen NATO, sier Erna Solberg.