Markerte Store Norskes 100-årsjubileum

Næringsministeren deltok på markeringen av 100-års jubileet til Store Norske Spitsbergen Kullkompani AS i Longyearbyen torsdag 1 desember. Selskapet ble stiftet 30. november i 1916.

Fra avdukingen av et minnesmerke som er reist til minne for de medarbeidere som ved tragiske omstendigheter har mistet livet under arbeid for Store Norske i perioden 1916-2016. Foto: Christine Spersrud Haug

- Store Norske har i 100 år spilt en sentral rolle i å sikre norsk aktivitet og bosetting på Svalbard. Gruvene på Svalbard har i alle år vært en viktig arbeidsplass for mange mennesker. Det er en fascinerende historie om utvikling av et lokalsamfunn på et helt spesielt sted, koblet til krevende gruvevirksomhet og utfordrende arbeidsplasser, sier næringsminister Monica Mæland.

Som en del av markeringen deltar hun på avdukingen av et minnesmerke som er reist til minne for de medarbeidere som ved tragiske omstendigheter har mistet livet under arbeid for Store Norske i perioden 1916-2016.

- Utviklingen på Svalbard og i Longyearbyen hadde ikke vært mulig uten innsatsen til alle de som opp gjennom årene har arbeidet i Store Norske. Mine tanker går derfor til dem som på tragisk vis har fått erfare de farene og utfordringene som har vært knyttet til gruvedriften. Jeg synes det er viktig at det reises et monument for å hedre deres minne i anledning 100-årsjubileet, sier Mæland.   

Til toppen