Markerte viktig NAMMO-kontrakt på Raufoss

Statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet besøkte 27. juni NAMMO på Raufoss, i anledning bedriftens markering av en ny og viktig kontrakt med amerikanske Raytheon Missile Systems om utvikling og kvalifisering av rakettmotoren for Sidewinder AIM-9X-missilet. For Nammo er kontraktsinngåelsen en strategisk viktig milepæl som vil medføre betydelig industriaktivitet og sysselsetting på Raufoss i flere tiår fremover. Sidewinder AIM-9X-missilet skal blant annet benyttes på norske og allierte F-35 kampfly.

Statssekretær Øystein Bø besøkte NAMMO.
Statssekretær Øystein Bø besøkte NAMMO. Foto: FD

NAMMO Aerospace Propulsion har over tid befestet sin posisjon som leverandør av rakettmotorer i USA. Bedriften er blant annet eneleverandør av motorer til AMRAAM-missilet, som også brukes i det norskutviklede NASAMS-luftvernsystemet. Utvikling og kvalifisering av en NAMMO-motor til Sidewinder AIM-9X markerer en ny milepæl i bedriftens langvarige samarbeid med Raytheon.

I sin tale viste statssekretæren til at kontrakten er et resultat av tett og godt samarbeid mellom amerikanske og norske myndigheter, samt forsvaret og industrien i de to land.  «This new contract between NAMMO and Raytheon illustrates a bilateral relationship based on strategic cooperation, interdependency, and trust».

Samarbeid om utvikling og produksjon av forsvarsmateriell skaper mange gjensidige fordeler, både når det gjelder teknologiutvikling og kostnadseffektive løsninger. Regjeringen arbeider derfor for å skape enda bedre muligheter for norsk forsvarsindustri, fremhevet statssekretæren: “Our key objective is to facilitate reciprocal technology transfer that can support a more rational use of industrial, economic, and technological resources in the U.S. and Norway, ensuring that our warfighters get the best military capabilities, in a timely manner and at the lowest cost.”

Statssekretæren understreket også den betydningen alle ansatte ved NAMMO har for at bedriften skal lykkes. NAMMOs arbeidsstokk har høy kompetanse, profesjonalitet, og ikke minst engasjement. Disse kvalitetene er en forutsetning for NAMMOs suksess uttalte han, og viste videre til at «industrisamarbeidet mellom NAMMO og Raytheon reflekterer det gode forholdet mellom befolkningen i USA og Norge, og mellom forsvarsindustrien i de to land».

Til toppen