Mat er tema for Forskningsdagene i år
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 15.09.2015
Fra 16. - 27. september pågår arrangement i forskningsmiljøer over hele landet. Forskningskampanjen Smak deg frem, som tyvstartet tidligere i september, ble åpnet av landbruks- og matminister Sylvi Listhaug på Elverum ungdomsskole tirsdag 8. september.
– Forskningen er et nødvendig og viktig bidrag for å sikre en bærekraftig norsk matproduksjon, og økt konkuranseevne i næringsmiddelindustrien. Jeg gleder meg over at mat er valgt som tema for Forskningsdagene i år, sier Listhaug.
Forskningstorg
Fra 17.-20. september fylles mange torg over vårt langstrakte land med forskere og aktiviteter. På Forskningstorgene viser forskningsinstitutt, universiteter og høyskoler frem hvordan de forsker på mat.
Hønefoss er først ut, deres Forskningstorget er 17. september. I Oslo og Trondheim er det forskningstorg 18.-19. september. I Bergen, Stavanger, Kristiansand, Grimstad og Finnsnes den 19. UiT Norges arktiske universitet er ansvarlig for Forskningstorget både i Alta (19.9), Tromsø (25.9) og Hammerfest (26.9). I Vikingskipet på Hamar er Forskningstorget en del av matfestivalen Midt i matfatet (18.9) og i Førde er torget på Skywalken (26.9).
Utstillinger, forskernatt, Forsker grand prix og smakfulle opplevelser på Hurtigruten
Forsker grand prix arrangeres i Bergen, Oslo, Stavanger og Trondheim. 25. september der det duket for Researchers' night ti steder i landet. Forskningsdagene går også om bord på Hurtigruten og når hun legger til kai i kystens fire største byer kan du oppleve rå forskning og ferske fristelser.
Flere utstillinger pågår under hele eller store deler av Forskningdagene. I Tromsø, for eksempel, kan du besøke både In the mood for food. En kroppsreise!, En genmodifisert verden og Lehket buorit/Vel bekomme - en fotoutstilling fra "det lille livet".
Arrangementsoversikt
Her er en oversikt over noe av debattene, seminarene og forestillingene. Savner du noe?
Dato |
Tittel på arrangement |
Sted |
Arrangør |
16.9 |
Kampen om maten: Hva skal jeg spise? hvem skal jeg tro på? |
Oslo |
Norges forskningsråd |
16.9 |
Maten mer enn kosthold og ernæring |
Bodø |
Universitetet i Nordland |
16.9 |
Profitt kontra helse |
Oslo |
Norges forskningsråd |
16.9 |
Næringslivskonferansen |
Borre |
Høyskolen i Buskerud og Vestfold |
16.9 |
Mat, forskning, produksjon og etikk |
Stavanger |
Forskningsmiljøene i Stavanger |
16.9 |
Ungforsk – mat for fremtidens forskere |
Ås |
NMBU |
|
|
|
|
17.9 |
Kvelds[mat] – god kjemi |
Oslo |
Norges forskningsråd |
17.9 |
Fakta på bordet |
Hamar |
Heidner |
17.9 |
Lokal mat til et lokalt marked |
Bodø |
Universitetet i Nordland |
17.9 |
Molekylær gastronomi – workshop |
Ålesund |
Høyskolen i Volda |
17.9 |
Har du matlyst har du livslyst |
Sørreisa |
Forskningsdagene i Midt-Troms |
17.9 |
Reinkjøtt og dets helsefordeler |
Drag i Tysfjord |
Universitetet i Nordland |
17.9 |
Forskningsfrokost om lokalmat i reiseliv |
Lillehammer |
Høgskolen i Lillehammer |
|
|
|
|
18.9 |
Kvelds[latter]: Oppdrag Matforskning |
Oslo |
Norges forskningsråd |
18.9 |
Matmønstring for lærere |
Borre |
Høyskolen i Buskerud og Vestfold |
18.9 |
Åpning Forskningsdagene i Tromsø og matfestivalen SMAK |
Tromsø |
UiT Norges arktiske universitet |
18.9 |
Frokostmøte om trening og kosthold |
Fredrikstad |
Høgskolen i Østfold |
18.9 |
Mat er ikke bare mat |
Trondheim |
Høgskolen i Sør-Trøndelag |
|
|
|
|
19.9 |
Trendy tang |
Bodø |
Universitetet i Nordland |
19.9 |
Dropin Matkurs |
Drag i Tysfjord |
Universitetet i Nordland |
19.9 |
Smak og lyd |
Ørsta |
Høgskulen i Volda |
19.9 |
Hvilken mat på alle fat |
Trondheim |
Kunnskapsbyen |
19.9 |
Foredrag og brunost og sanseopplevelser |
Hafjell |
Høgskolen i Lillehammer |
|
|
|
|
20.9 |
Matfestival for barn |
Tromsø |
UiT Norges arktiske universitet |
20.9 |
Åpent møte om plantevernmidler |
Oslo |
Vitenskapskomiteen for mattrygghet |
|
|
|
|
21.9 |
Mat og religion |
Ørsta |
Høgskulen i Volda |
|
|
|
|
22.9 |
Kosthold gjennom tidene |
Bergen |
Forskningsdagene i Bergen |
22.9 |
Dagseminar om internasjonal handel |
Bodø |
Universitetet i Nordland |
22.9 |
Oslo etter antibiotikaen |
Oslo |
Norges forskningsråd |
22.9 |
Kropp, mat og skam |
Oslo |
Universitetet i Oslo |
|
|
|
|
23.9 |
Prøvesmak en sunnere matpakke |
Oslo |
Prosjektet En sunnere matpakke |
23.9 |
#Smaklittpåden |
Stavanger |
Forskningsinstitusjoner i Stavanger |
23.9 |
Forskningens festaften |
Oslo |
Norges forskningsråd |
23.9 |
Smak av Nord-Norge |
Andslimoen |
Forskningsdagene i Midt-Troms |
23.9 |
Spis deg gammel |
Fredrikstad |
Høgskolen i Østfold |
23.9 |
Fagdag om bærekraftig landbruk |
Ridabu |
Høgskolen i Hedmark |
|
|
|
|
24.9 |
Matvaresikkerhet |
Bergen |
Forskningsdagene i Bergen |
24.9 |
Arktiske aperitiffer |
Tromsø |
UiT Norges arktiske universitet |
24.9 |
Mat: Trender, myter og forskning |
Oslo |
Norges forskningsråd |
24.9 |
Rå melk og forbrukermakt |
Stavanger |
Forskningsinstitusjoner i Stavanger |
24.9 |
Ti fold – alt du trenger å vite om potet |
Gratangen |
Studiesenteret |
24.9 |
Smak av fremtiden |
Gratangen |
Forskningsdagene i Gratangen |
|
|
|
|
25.9 |
Den nordiske dietten, Nordisk mat |
Oslo |
Nordforsk og Norden i fokus |
25.9 |
Kvelds[latter]: Oppdrag Matforskning |
Oslo |
Norges forskningsråd |
25.9 |
Hvordan lykkes med lokalmatsatsing |
Brøstadbotn |
Forskningsdagene i Midt-Troms |
25.9 |
Kvelds[mat]: Smaken av klima |
Oslo |
Norges forskningsråd |
25.9 |
Fornuft og magefølelser |
Trondheim |
NTNU |
25.9 |
Hvordan påvirkes munnen av mat og drikke |
Oslo |
Universitetet i Oslo |
|
|
|
|
26.9 |
Lokalmat og kortreist musikk |
Hattfjelldal |
Universitetet i Nordland |
26.9 |
Matlyst hele livet |
Å |
Forskningsdagene i Midt-Troms |