Mat er tema for Forskningsdagene i år

Fra 16. - 27. september pågår arrangement i forskningsmiljøer over hele landet. Forskningskampanjen Smak deg frem, som tyvstartet tidligere i september, ble åpnet av landbruks- og matminister Sylvi Listhaug på Elverum ungdomsskole tirsdag 8. september.

– Forskningen er et nødvendig og viktig bidrag for å sikre en bærekraftig norsk matproduksjon, og økt konkuranseevne i næringsmiddelindustrien. Jeg gleder meg over at mat er valgt som tema for Forskningsdagene i år, sier Listhaug.

Forskningstorg

Fra 17.-20. september fylles mange torg over vårt langstrakte land med forskere og aktiviteter. På Forskningstorgene viser forskningsinstitutt, universiteter og høyskoler frem hvordan de forsker på mat.

Hønefoss er først ut, deres Forskningstorget er 17. september. I Oslo og Trondheim er det forskningstorg 18.-19. september. I Bergen, Stavanger, Kristiansand, Grimstad og Finnsnes den 19. UiT Norges arktiske universitet er ansvarlig for Forskningstorget både i Alta (19.9), Tromsø (25.9) og Hammerfest (26.9). I Vikingskipet på Hamar er Forskningstorget en del av matfestivalen Midt i matfatet (18.9) og i Førde er torget på Skywalken (26.9).

Utstillinger, forskernatt, Forsker grand prix og smakfulle opplevelser på Hurtigruten

Forsker grand prix arrangeres i Bergen, Oslo, Stavanger og Trondheim. 25. september der det duket for Researchers' night ti steder i landet. Forskningsdagene går også om bord på Hurtigruten og når hun legger til kai i kystens fire største byer kan du oppleve rå forskning og ferske fristelser.

Flere utstillinger pågår under hele eller store deler av Forskningdagene. I Tromsø, for eksempel, kan du besøke både In the mood for food. En kroppsreise!, En genmodifisert verden og Lehket buorit/Vel bekomme - en fotoutstilling fra "det lille livet". 

Arrangementsoversikt

Her er en oversikt over noe av debattene, seminarene og forestillingene. Savner du noe? Se Forskningsdagenes arrangementoversikt.

Dato

Tittel på arrangement

Sted

Arrangør

16.9

Kampen om maten: Hva skal jeg spise? hvem skal jeg tro på?

Oslo

Norges forskningsråd

16.9

Maten mer enn kosthold og ernæring

Bodø

Universitetet i Nordland

16.9

Profitt kontra helse

Oslo

Norges forskningsråd

16.9

Næringslivskonferansen

Borre

Høyskolen i Buskerud og Vestfold

16.9

Mat, forskning, produksjon og etikk

Stavanger

Forskningsmiljøene i Stavanger

16.9

Ungforsk – mat for fremtidens forskere

Ås

NMBU

 

 

 

 

17.9

Kvelds[mat] – god kjemi

Oslo

Norges forskningsråd

17.9

Fakta på bordet

Hamar

Heidner

17.9

Lokal mat til et lokalt marked

Bodø

Universitetet i Nordland

17.9

Molekylær gastronomi – workshop

Ålesund

Høyskolen i Volda

17.9

Har du matlyst har du livslyst

Sørreisa

Forskningsdagene i Midt-Troms

17.9

Reinkjøtt og dets helsefordeler

Drag i Tysfjord

Universitetet i Nordland

17.9

Forskningsfrokost om lokalmat i reiseliv

Lillehammer

Høgskolen i Lillehammer

 

 

 

 

18.9

Kvelds[latter]: Oppdrag Matforskning

Oslo

Norges forskningsråd

18.9

Matmønstring for lærere

Borre

Høyskolen i Buskerud og Vestfold

18.9

Åpning Forskningsdagene i Tromsø og matfestivalen SMAK

Tromsø

UiT Norges arktiske universitet

18.9

Frokostmøte om trening og kosthold

Fredrikstad

Høgskolen i Østfold

18.9

Mat er ikke bare mat

Trondheim

Høgskolen i Sør-Trøndelag

 

 

 

 

19.9

Trendy tang

Bodø

Universitetet i Nordland

19.9

Dropin Matkurs

Drag i Tysfjord

Universitetet i Nordland

19.9

Smak og lyd

Ørsta

Høgskulen i Volda

19.9

Hvilken mat på alle fat

Trondheim

Kunnskapsbyen

19.9

Foredrag og brunost og sanseopplevelser

Hafjell

Høgskolen i Lillehammer

 

 

 

 

20.9

Matfestival for barn

Tromsø

UiT Norges arktiske universitet

20.9

Åpent møte om plantevernmidler

Oslo

Vitenskapskomiteen for mattrygghet

 

 

 

 

21.9

Mat og religion

Ørsta

Høgskulen i Volda

 

 

 

 

22.9

Kosthold gjennom tidene

Bergen

Forskningsdagene i Bergen

22.9

Dagseminar om internasjonal handel

Bodø

Universitetet i Nordland

22.9

Oslo etter antibiotikaen

Oslo

Norges forskningsråd

22.9

Kropp, mat og skam

Oslo

Universitetet i Oslo

 

 

 

 

23.9

Prøvesmak en sunnere matpakke

Oslo

Prosjektet En sunnere matpakke

23.9

#Smaklittpåden

Stavanger

Forskningsinstitusjoner i Stavanger

23.9

Forskningens festaften

Oslo

Norges forskningsråd

23.9

Smak av Nord-Norge

Andslimoen

Forskningsdagene i Midt-Troms

23.9

Spis deg gammel

Fredrikstad

Høgskolen i Østfold

23.9

Fagdag om bærekraftig landbruk

Ridabu

Høgskolen i Hedmark

 

 

 

 

24.9

Matvaresikkerhet

Bergen

Forskningsdagene i Bergen

24.9

Arktiske aperitiffer

Tromsø

UiT Norges arktiske universitet

24.9

Mat: Trender, myter og forskning

Oslo

Norges forskningsråd

24.9

Rå melk og forbrukermakt

Stavanger

Forskningsinstitusjoner i Stavanger

24.9

Ti fold – alt du trenger å vite om potet

Gratangen

Studiesenteret

24.9

Smak av fremtiden

Gratangen

Forskningsdagene i Gratangen

 

 

 

 

25.9

Den nordiske dietten, Nordisk mat

Oslo

Nordforsk og Norden i fokus

25.9

Kvelds[latter]: Oppdrag Matforskning

Oslo

Norges forskningsråd

25.9

Hvordan lykkes med lokalmatsatsing

Brøstadbotn

Forskningsdagene i Midt-Troms

25.9

Kvelds[mat]: Smaken av klima

Oslo

Norges forskningsråd

25.9

Fornuft og magefølelser

Trondheim

NTNU

25.9

Hvordan påvirkes munnen av mat og drikke

Oslo

Universitetet i Oslo

 

 

 

 

26.9

Lokalmat og kortreist musikk

Hattfjelldal

Universitetet i Nordland

26.9

Matlyst hele livet

Å

Forskningsdagene i Midt-Troms