Vil øke mathjelpen til Syria med 70 millioner kroner

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Mangelen på penger er så prekær at Verdens matvareprogram denne uken har suspendert matvareassistanse til 1,7 millioner flyktninger i Syrias naboland. – Matmangelen er kritisk. For mange familier er støtten fra Verdens matvareprogram den eneste matkilden. Regjeringen foreslår å øke det norske bidraget med 70 millioner kroner, sier utenriksminister Børge Brende.

Over tolv millioner mennesker i Syria og over tre millioner syrere på flukt er i akutt nød og trenger hjelp. Verdens matvareprogram advarer mot en ytterligere forverring av situasjonen og har bedt Norge og andre givere om hastebidrag, slik at bistanden kan settes i gang igjen så fort som mulig. I lys av denne dramatiske situasjonen foreslår regjeringen å gi 70 millioner kroner til Verdens Matvareprograms arbeid i Syria og naboland.

- Jeg er svært bekymret over situasjonen for syrere, som gjennomgår de forferdeligste lidelser på grunn av denne meningsløse krigen. Flere millioner syrere har et desperat behov for hjelp, som bare vil øke ettersom vinteren er i anmarsj. Mangelen på nødhjelp fører ikke bare til en enda mer kritisk humanitær situasjon, men også til en ytterligere sikkerhetsmessig utfordring for nabolandene, sier Brende. 

FN har innstilt sitt hovedprogram for matassistanse i Syrias naboland Libanon, Egypt, Tyrkia og Jordan, som i hovedsak foregår ved utdeling av kuponger og kontantkort til bruk for matinnkjøp lokalt. Matvareprogrammet advarer om at innsatsen inne i Syria også snart går tom for midler.