Matnasjonen Norge tema på regiondagen i Berlin

I år representerer Fjord Norge, Fjell-Norge og Trøndelag Norge i Berlin under Grüne Woche. Torsdag 25. januar var en rekke representanter fra kommuner, fylker og interesse- og næringslivsorganisasjoner samlet i Berlin for å diskutere byggingen av Matnasjonen Norge.

Statssekretær i Landbruks- og matdepartementet, Hanne Maren Blåfjelldal var blant innlederne på regiondagen. – For å byggje matnasjonen Norge hjelp det altså ikkje at vi lagar eit dokument, ei stortingsmelding eller ein strategi. Det skal ikkje bli regjeringa eller landbruks- og matdepartementet sin plan. Det skal bli vår felles ambisjon. Målet er at forbrukarane skal kjenne på glede over maten. Stoltheit over maten i Matnasjonen Norge. Målet må vere at kor enkelt innbyggjar er med på å bygge Matnasjonen Norge, sa Blåfjelldal i sitt innlegg.

Statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal.
Statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal. Foto: Torbjørn Tandberg

Regionene har de siste årene lagt ned mye arbeid i å få maten opp og frem og matmanifester er etablert. Arbeidet videre skal bidra til at Norge skal kjennetegnes som et gastronomisk reisemål hvor matens kultur og historie, produksjon, tilberedning og servering, og møte med stedets lokale egenart ligger implisitt.

Visjon for matnasjonen Norge 2030:

I 2030 er mat en kilde til måltidsglede og stolthet i befolkingen, og Norge internasjonalt kjent for sin spennende matkultur og sine mat- og drikkeopplevelser.

Landbruks- og matdepartementet står bak den norske deltakelsen på Grüne Woche i samarbeid med Innovasjon Norge og den norske ambassaden i Berlin. 

Grüne Woche hadde i 2017 over 415.000 besøkende, 1650 utstillere fra 70 land, 70 landbruksministre fra alle verdens kontinenter og et rekordstort antall utenlandske delegasjoner var innom messen. Rundt 5000 journalister var akkreditert og det ble omsatt varer for 48 millioner Euro i løpet av 10 dager.

Fredag 19. januar åpner den internasjonale mat- og reiselivsmessa Grüne Woche i Berlin. Det er regionene Fjell Norge, Fjord Norge og Trøndelag som skal representere Norge. 95 utstillere fra de tre regionene skal servere nær 400 000 besøkende det beste Norge har å by på av lokal mat og reiselivsopplevelser.

Kontaktpersoner i Landbruks- og matdepartementet:

Kommunikasjonssjef Ottar Løvik: + 47 481 40 477.
Seniorrådgiver Heidi Eriksen Riise: + 47 975 17 227.  

Internationale Grüne Woche, 19.01. - 28.01.2018
Messe Berlin: Norwegen, Standnr 114, hall 8.2, 
Messedamm 22, D - 14055 Berlin 

Til toppen