Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Matstreif 2015

Årets Matstreif var for første gang over tre dager. Fra fredag 11. september til og med søndag 13. september var Rådhusplassen, Aker brygge og Tjuvholmen preget av lokalmat og mataktiviteter av mange slag.

Matstreif 2015
Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug delte ut hedersbevisningen Spesialitet til fem lokalmatprodusenter. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Under åpningen på fredagen delte Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug ut æresbevisningen Spesialitet til fem stolte produsenter:

  • Sandholt og Eftedal for sine små og delikate gourmetpoteter. 
  • Lofoten Gårdsysteri, for osten Steinfjording naturell, en biodynamisk geitost laget på melk fra egne geiter. 
  • Sæterstad gård, for Ekte brun geitost og Raket fjellrøye. 
  • Mosbøen gård for sitt tynne og sprø flatbrød med rosmarin og havsalt, laget for hånd av norsk mel. 
  • Skjærgaarden Gartneri, for sin Skjærgaardsløk. 
Matstreif 2015
Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug sammen med stolte, nye innehavere av Spesialitetsmerke. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Flatbrødsatsing

Åse Torvik er kvinnen bak de nå Spesialitetsmerkede flatbrødene fra Mosbøen gård. Hun forteller at det hele startet med drømmen om å skape en nisje til gårdsbruket der mannen Anders Øverås driver melk- og kjøttproduksjon.

Interessen for mat førte til at Åse tok frem sine egne flatbrødoppskrifter og hun startet med å selge til venner og venners venner. Etter hvert ble etterspørselen så stor at hun bestemte seg for å teste markedet. Etter å ha solgt ut alt flatbrød i løpet av to timer første gang de stod på marked, bestemte hun seg for å satse, og bevisstheten rundt ingrediensene økte. Melet kjøpes nå fra Kvelde og Skjåk, og også havsaltet er norskprodusert.

Matstreif 2015
Åse Torvik og Anders Øverås fra Mosbøen gård fikk Spesialitetsmerke for sitt tynne og sprø håndverksflatbrød med rosmarin og havsalt. Prisen ble delt ut av Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug. Ansvarlig for hederbeviset er Matmerk, her representert ved adm. direktør Nina Sundqvist. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Hittil har Åse solgt flatbrødene, som kundene bruker vel så mye til tapas og snacks som til middagstilbehør, i gårdsbutikken og på lokale markeder. Noen få spesialbutikker og restauranter er også på kundelisten, og denne målgruppen satses det mer på nå. En utbygging av lokalene er allerede gjennomført, produksjonen er flerdoblet og antall ansatte har gått fra én til fire på et halvt år.

Flere Norgesmesterskap

Det ble arrangert flere konkurranser i løpet av festivalen: NM i gardsost, NM i kjøttfag og NM i sjømat. Det var også delfinale i Det norske måltid.

Matstreif er både tradisjonsmat men også mer trendy varianter – for første gang, var det i år en egen street food arena. 

Matstreif 2015
NM kjøttfag. Foto: Landbruks- og matdepartementet
Til toppen