Historisk arkiv

Med Asperger på jobbjakt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Arbeids- og sosialdepartementet

Inkluderingsdugnaden: Jan Kristian har Asperger syndrom og doktorgrad i matematikk, men møtte stengte dører i arbeidslivet. Så traff han en arbeidsgiver helt utenom det vanlige.

For en med Asperger kan kravene til sosial kompetanse i skolen og i arbeidslivet by på utfordringer. De kan ha vansker med å oppfatte sosiale spilleregler, ha kommunikasjonsproblemer og mislike endring i rutiner og i omgivelsene. De er ikke helt A4. Men én norsk gründerbedrift har valgt å se diagnosen som et konkurransefortrinn: I IT-firmaet Unicus har 86 prosent av alle ansatte Asperger.

Se videoreportasjen om Jan Kristian og Unicus:

Doktorgrad, men ingen jobb

– Med god utdannelse og doktorgrad trodde jeg at verden kom til å ligge åpen for meg. Men det er ikke alltid forventningene og virkeligheten stemmer helt overens, sier Jan Kristian, som endte opp med å flytte fra Bergen til Oslo for å få jobb i Unicus. For tiden er han konsulent på oppdrag for DNB.

Anniken Hauglie og Bent Høie sammen med medarbeidere i Unicus, sittende i sofa ved et rundt bord.
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (t.v.) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (t.h.) på besøk hos Unicus. Foto: ASD

Positive særtrekk hos mange med Asperger er detaljfokus, nøyaktighet, struktur og systematisk tilnærming – dette er egenskaper som er etterspurt i arbeidslivet, mener gründeren Lars Johansson-Kjellerød i Unicus.

Daglig leder Christian Ursin-Holm forteller at for Unicus har disse egenskapene, kombinert med interessen og kompetansen til medarbeiderne, blitt et konkurransefortrinn.

– Konsulentene våre blir ansatt på to kriterier: fordi de er knallgode på IT og fordi de har Asperger. Det gir resultater. De finner feil som andre testere ikke greier å fange opp, sier Ursin-Holm.

Inkluderingsdugnad

Altfor mange står utenfor arbeidslivet i dag.

Regjeringen vil ha flere i jobb og har invitert til en inkluderingsdugnad. Arbeidsminister Anniken Hauglie og helseminister Bent Høie møtte Unicus hos en av de store kundene deres – DNB i Bjørvika.

– Både Unicus og DNB er to bedrifter som tar samfunnsansvar og ansetter folk som kanskje ellers ikke ville fått sjansen. Skal vi snu trenden med flere unge uføre og få flere i jobb, må vi se forbi diagnosen og se på hva folk faktisk kan. Akkurat slik disse bedriftene gjør, sier Hauglie.

Bra for helsa

Autisme og Asperger er den største enkeltdiagnosen blant unge uføre. Nesten 14 prosent har en diagnose innen autismespekteret.

Helseminister Bent Høie legger til at å være i jobb er godt for helsen.

– Kunnskap om menneskene bak diagnosene, for eksempel Asperger, bidrar til forståelse og til at vi som samfunn bedre kan ivareta mennesker og utnytte potensiale hos den enkelte, sier Bent Høie.

Intervjuet er vanskelig

Unicus har erfart at jobbintervjuet kan være et vanskelig hinder for personer med Asperger, som ofte sliter med det sosiale og ikke liker å skryte av seg selv. Og det på tross av at CV-en kan være god som gull.  Hauglie og Høie oppfordrer flere til å bli med på dugnaden.

Ikke alle arbeidsgivere kan gjøre som Unicus. Men alle kan gjøre litt. Verktøykassa til NAV er full og jeg vil oppfordre flere arbeidsgivere til å se på hvilke muligheter de har for å være med å inkludere folk som står utenfor. Det kan være bra for bunnlinja, det er bra for den enkelte og det er bra for samfunnet, avslutter Hauglie.