Historisk arkiv

Mer byggkorn på norske matfat for bedre helse og klima

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

I dag importerer Norge store mengder ris, pasta, couscous, quinoa og bulgur. Norges Bygdekvinnelag mener en god del av disse produktene kan erstattes av byggkorn som kan produseres i alle Norges landsdeler. De jobber aktivt for at bygg igjen skal bli vanlig på mattallerkenen.

Det er et overordnet politisk mål for Norge å ha et landbruk over hele landet, og å øke norsk matproduksjon basert på norske ressurser. Dette er i tråd med FNs bærekraftmål om global matsikkerhet, bedre ernæring og fremme bærekraftig landbruk innen 2030. For å redusere presset på sårbare naturområder, må alle land produsere mest mulig mat til egen befolkning basert på egne ressurser.

− Økt bruk av bygg til menneskemat kan bidra til å styrke selvforsyningen vår av mat i Norge. Det er viktig at vi i Norge utnytter alle de produktive jordbruksarealer vi har for å øke produksjonen av mat til egen befolkning. Et godt sted å starte, er å øke forbruket av bygg som matkorn, sier Landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Bygg − det glemte kornet

Bygg har kort veksttid og er godt egnet for dyrkning i norsk klima og topografi. I oldtiden var det bygg som "regjerte" som matkorn her til lands. Vikingene brukte bygg til både flatbrød, grøt, gryter og supper

I dag går 99 prosent av alt byggkornet som produseres i Norge, til dyrefôr. Bare 1 prosent av byggkornet som dyrkes her til lands blir til menneskeføde og går til ølbrygging. Byggryn i mat er lite brukt i dag. I stedet importerer Norge store mengder av ris, pasta, couscous, quinoa, og bulgur. Matimport bidrar til økte klimautslipp. Byggkornet har havnet i skyggen og blitt litt glemt som matkilde.

Byggrynen som har ligget i vann over natten.
Byggrynen som har ligget i vann over natten. Det er interessant å se fargeforskjellen mellom nakenbyggsortene Pihl og CDC Hilose, sammenlignet med de andre byggsortene. Foto: Øyvind Strand Endal

Godt for både helse og klima

Det er mange gode grunner for å ta byggkornet tilbake til flere norske matfat, mener Bygdekvinnelaget. De har gjennom en årrekke har arbeidet med å formidle bruken av bygg til mat.

− Ved å øke forbruket av norsk bygg til mat vil klimaregnskapet blir gunstigere. Bygg er dessuten veldig sunt med høyt innhold av næringsstoffer som har gitt livsviktig næring til folk gjennom generasjoner, sier Jorun Henriksen, leder i Norges Bygdekvinnelag.

Bygg har høyt innhold av kostfiberet betaglukan. Det er en type fiber som styrker immunforsvaret og som kan forsinke opptaket av kolesterol og sukker.  I tillegg er det en fin kilde til antioksidanter, kostfiber, protein, B-vitaminer og mineraler. Bygg gir dessuten metthetsfølelse over tid. Det kan hjelpe de som vil kontrollere vekten.

I samarbeid med NIBIO og Einar Risvik, tidligere seniorforsker i matforskningsinstituttet NOFIMA, har Norges Bygdekvinnelag testet ut ti ulike byggsorter for å finne ut hvilken sort som best egner seg til hvilken mat. Hovedkonklusjonen er at dagens kommersielle byggsorter Brage, Heder og Arild, egner seg best som mel til baking.

Nakenbyggsortene hadde størst innhold av betaglukan og protein og passet best til matretter. Korn fra sorten nakenbygg passer veldig godt som erstatning for eksempelvis ris. Nakenbygg har tynt skall som lett forsvinner ved tresking. Her vurderte et smakspanel nakenbyggsorten Pihl som favoritt.

− Selv om bygg har blitt mer trendy å spise i form av byggrynsgrøt, byggotto eller som metning i salater, er det fortsatt et stort potensial for å øke forbruke. Bygg kan fint erstatte mange av de importerte alternativene som brukes i matlagingen i dag, sier Henriksen.

Matlaging og prøving av byggsorter.
Matlaging og prøving av byggsorter. Foran fra v. Anne Mari Amlien, Helle Cecilie Berger, Ingrid Gardseth, Jorun Henriksen. Bak fra v. Cesilie Aurbakken, Einar Risvik, Marie Skjellerud og Ingebjørg Dybdal. Foto: Øyvind Strand Endal

Et godt steg på veien for matnasjonen Norge

Regjeringens visjon i strategien Matnasjonen Norge skal blant annet bidra til matglede, matkultur, stolthet, god helse og fellesskap i hele befolkningen. Strategien skal også bidra til at matprodusenter, øvrig næringsliv og myndigheter jobber tettere sammen for å utvikle et mer bærekraftig matsystem.

− Å få bygg tilbake på matfatet er et viktig bidrag for å styrke lokal matkultur og å støtte oppunder arbeidet med Matnasjonen Norge, sier landbruks- og matminister Bollestad. Hun berømmer Bygdekvinnelagets innsats for å gjøre forbrukere og matbransjen bevisste på byggkornets mange muligheter i matlagningen.

Økt forbruk er også Matkorninitiativets målsetting

Også andre aktører arbeider for mer norsk korn på mattallerkenen. Felleskjøpet, NMBU og Norges Bondelag står bak bransjeinitiativet Matkorninitiativet som skal styrke satsingen på matkorn og proteinvekster. Det er et felles mål at økende markeder for plantebasert kost skal dekkes med norske råvare så langt det er mulig.

Lenker til mer informasjon og matoppskrifter med bygg:

Korn Bygg.
Bygg. Foto: Landbruks- og matdepartementet