Mer effektiv kontroll fra Justervesenet

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Fra 1. januar vil Justervesenet ta inn årsavgift istedenfor å ta betalt bare når de er på kontroll. Målet er bedre og sikrere tilsyn.

- Vi ønsker at både forbrukere og bedrifter skal være sikre på at det de kjøper har riktig vekt. Endringen vi nå gjør styrker Justervesenets mulighet til å gjøre gode og sikre tilsyn, sier næringsminister Monica Mæland.

Justervesenet gjør en viktig jobb. De passer blant annet på at du betaler for nøyaktig den bensinen du fyller på bilen din, at eplene i butikken veier akkurat 1,2 kilo og at taksameteret i drosjen ikke ruller lengre enn drosjen har kjørt.

Frem til nå har Justervesenets kontrollører tatt betalt hver gang de har kommet på kontroll. Fra nyttår kan Justervesenet i stedet hente inn årsavgift.

- Det er ikke nødvendigvis best å kontrollere måleinstrumentene hvert år eller annethvert år. Ofte er det bedre å komme uanmeldt og med ujevne mellomrom. Justervesenet kan bare gjøre dette hvis de tar inn årsavgift, sier næringsministeren.

Innføring av årsavgift gjelder takstametre i drosjer, vekter i dagligvarebutikker og post i butikk, fiskemottak, gjennomstrømningsmålere som benyttes for salg av drivstoff på bensin og elektrisitetsmålere. Brukerne av disse måleinstrumentene må betale årsavgift til Justervesenet fra 2016. 

Endringen trer i kraft 1. januar 2016.

Les mer om årsavgiften på Justervesenets hjemmeside.