Historisk arkiv

Michelin-stjerner til Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

I går ble de nordiske Michelin-stjernene delt ut i Aarhus. Fagn og Credo i Trondheim fikk begge hver sin stjerne. Maaemo i Oslo beholder sine tre stjerner. Til sammen er det nå åtte restauranter i Norge som er tildelt Michelin-stjerner.

– Norske restauranter og kokker er i verdensklasse. Det beviser vi gang på gang. Jeg vil gratulere både Fagn og Credo i Trondheim med nye stjerner, men også de seks andre norske restaurantene som beholder sine Michelin-stjerner i år også, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Mottakerne av én stjerne på scenen da den nordiske Michelin Guide, Michelin Guide Nordic Countries 2019 presenteres på et pressemøte i Musikhuset i Århus. De norske restaurantene Fagn og Credo Fagn i Trondheim var blant de som fikk èn stjerne. Fagns restaurantsjef Jonas Nåvik (nr.tre fra venstre) sammen med Heidi Bjerkan fra Credo.
Mottakerne av én stjerne på scenen da den nordiske Michelin Guide, Michelin Guide Nordic Countries 2019 presenteres på et pressemøte i Musikhuset i Århus. De norske restaurantene Fagn og Credo Fagn i Trondheim var blant de som fikk èn stjerne. Fagns restaurantsjef Jonas Nåvik (nr.tre fra venstre) sammen med Heidi Bjerkan fra Credo. Foto: Mikkel Berg Pedersen / Ritzau Scanpix / NTB scanpix.

At Trondheim-restaurantene Fagn og Credo nå er tildelt Michelin-stjerner gir et stort løft til matregionen i Trøndelag. Kjøkkensjef Heidi Bjerkan ved Credo er den første kvinnelige kokken med Michelin-stjerne. Credo fikk også Michelin sin bærekraftspris.

Verdens beste ost, kokker og restauranter

– Norge markerer seg på det internasjonale matkartet. Vi produserer verdens beste ost, norske kokker vinner medaljer i Bocuse d'Or, og restaurantene våre blir tildelt de mest prestisjetunge stjernene. Det bygger Norge som en internasjonal anerkjent matnasjon, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Michelin-guiden

Michelin-guiden er mest kjent for å gi stjerner til gode restauranter og hoteller i verden. Den blir utgitt årlig av den franske bildekkprodusenten Michelin, og inneholdt til å begynne med en oversikt over kjøreruter, verksteder, hoteller og bensinstasjoner. Første guide ble utgitt i 1900. 26 år senere begynte Michelin å dele ut stjerner til gode spisesteder også.

 

Norske restauranter med Michelin-stjerner:

Tre stjerner

  • Maaemo (Oslo)

En stjerne

  • Credo (Trondheim) NY
  • Fagn (Trondheim) NY
  • Galt (Oslo)
  • Kontrast (Oslo)
  • Statholdergaarden (Oslo)
  • Renaa (Stavanger)
  • Sabi Omakase (Stavanger)

Dette betyr Michelin-stjernene:

  • Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å reise til»
  • To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for»
  • Én Michelin-stjerne gis til en restaurant som er «veldig god i sin kategori»
  • I tillegg deles utmerkelsen «Bib Gourmand» ut til restauranter som regnes for å gi svært god valuta for pengene.

Kilde: NTB/NRK