Michelin-stjerner til Norge
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 19.02.2019
I går ble de nordiske Michelin-stjernene delt ut i Aarhus. Fagn og Credo i Trondheim fikk begge hver sin stjerne. Maaemo i Oslo beholder sine tre stjerner. Til sammen er det nå åtte restauranter i Norge som er tildelt Michelin-stjerner.
– Norske restauranter og kokker er i verdensklasse. Det beviser vi gang på gang. Jeg vil gratulere både Fagn og Credo i Trondheim med nye stjerner, men også de seks andre norske restaurantene som beholder sine Michelin-stjerner i år også, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
At Trondheim-restaurantene Fagn og Credo nå er tildelt Michelin-stjerner gir et stort løft til matregionen i Trøndelag. Kjøkkensjef Heidi Bjerkan ved Credo er den første kvinnelige kokken med Michelin-stjerne. Credo fikk også Michelin sin bærekraftspris.
Verdens beste ost, kokker og restauranter
– Norge markerer seg på det internasjonale matkartet. Vi produserer verdens beste ost, norske kokker vinner medaljer i Bocuse d'Or, og restaurantene våre blir tildelt de mest prestisjetunge stjernene. Det bygger Norge som en internasjonal anerkjent matnasjon, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
Michelin-guiden
Michelin-guiden er mest kjent for å gi stjerner til gode restauranter og hoteller i verden. Den blir utgitt årlig av den franske bildekkprodusenten Michelin, og inneholdt til å begynne med en oversikt over kjøreruter, verksteder, hoteller og bensinstasjoner. Første guide ble utgitt i 1900. 26 år senere begynte Michelin å dele ut stjerner til gode spisesteder også.
Norske restauranter med Michelin-stjerner:
Tre stjerner
- Maaemo (Oslo)
En stjerne
- Credo (Trondheim) NY
- Fagn (Trondheim) NY
- Galt (Oslo)
- Kontrast (Oslo)
- Statholdergaarden (Oslo)
- Renaa (Stavanger)
- Sabi Omakase (Stavanger)
Dette betyr Michelin-stjernene:
- Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å reise til»
- To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for»
- Én Michelin-stjerne gis til en restaurant som er «veldig god i sin kategori»
- I tillegg deles utmerkelsen «Bib Gourmand» ut til restauranter som regnes for å gi svært god valuta for pengene.
Kilde: NTB/NRK