Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Midlertidig minnested i regjeringskvartalet åpnet

– Jeg er svært glad for at det midlertidige minnestedet i regjeringskvartalet er ferdig, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland. – Vi har nå et nasjonalt minnested på plass. Det trenger vi som nasjon, og alle som er berørt etter terroren 22. juli 2011, sier Mæland.

Midlertidig minnested i regjeringskvartalet

Det midlertidige minnestedet er lagt til Johan Nygaardsvolds plass, i tilknytning til Lindealléen, der de årlige minnemarkeringene har vært gjennomført, nær inngangen til 22. juli-senteret.

Minnestedet består av en vegg med de 77 ofrenes navn og alder. Bruk av navnene er godkjent av de pårørende. Et gulv av tromlet glass symboliserer alt det knuste glasset rundt regjeringskvartalet etter at bomben smalt 22. juli. I tillegg er fire av trærne i den gamle Lindealleen en del av minnestedet. Trærne sto imot eksplosjonen fra bomben.

– Minnestedet skal være tilgjengelig for alle hele døgnet, og det er tilrettelagt for opphold rundt stedet. Regjeringskvartalet vil være en byggeplass i flere år fremover, og det har vi måttet ta hensyn til når minnestedet ble lagd, sier Mæland.

Statsbygg fikk i oppdrag å planlegge etableringen av det midlertidige minnestedet i regjeringskvartalet for ett år siden. –Statsbygg har gjort en god jobb på kort tid, og har sørget for å involvere Støttegruppen og AUF i arbeidet, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland. Også minnestedsfaglig kompetanse og kunstfaglig kompetanse ved KORO har bidratt, og en representant for departementene har deltatt i referansegruppen.

Minnestedet ble avduket under minnemarkeringen søndag 22. juli 2018.

Kommunal- og moderniseringsdepartementets pressetelefon: 22 24 25 00

Til toppen