Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Trapper opp kampen mot miljøgifter i klær

De nordiske miljøministrene vil trappe opp kampen mot miljøgifter i klær. Det kom fram på et møte blant ministrene i København i dag, mandag.

Tine Sundtoft under nordisk miljøministermøte i København. Foto: Jon Berg

Ministrene er enige om en handlingsplan som skal redusere problemet. Planen går blant annet ut på å forsøke og påvirke EU til å innføre strengere regler. I tillegg ønsker man å bedre utdanningen innen tekstilbransjen, bidra til å innføre bransjeavtaler,  bedre merkingen av klær, og å øke gjenbruk av klær.

Norge har allerede regulert bruken av det kreftframkallende stoffet PFOA.

- Vi arbeider nå med Tyskland for å få et europeisk forbud. Slike reguleringer vil vi ha mer av, men er avhengig av internasjonal innsats blant annet gjennom EU. De nordiske landene vil nå øke innsatsen for at klærne våre skal bli giftfrie, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Det foregår nå forhandlinger mellom 17 av WTOs medlemsland om en ny handelsavtale om miljøvennlige varer. Varene som omfattes av avtalen vil få redusert toll.

 - Vi har her en mulighet til å bedre markedsadgangen for miljøvennlige tekstiler. Norge har derfor foreslått at tekstiler som inneholder mer enn 50 prosent gjenvunnet materiale bør omfattes av avtalen, sier Sundtoft.

 Hun sier videre at samarbeid med bransjen er viktig framover.

- Miljøpåvirkningen fra mote- og tekstilbransjen må bli bedre kjent. Her vil samarbeid med bransjen være effektivt. Det er også viktig å vise fram eksempler på bærekraftige tekstiler og klær, sier Tine Sundtoft.

Til toppen