Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Norge deltar i forhandlinger om friere handel med miljøvarer

I dag lanseres forhandlinger om en ny internasjonal avtale om friere handel med miljøvarer. Avtalen skal legge til rette for økt handel med varer som bidrar til grønn vekst og bærekraftig utvikling.

De globale miljøutfordringene, inkludert klimaendring, krever rask innsats på mange områder. En avtale som fører til at tollsatsene på miljøvarer fjernes, eller blir sterkt redusert, vil være et positivt bidrag. Norge var blant de land som tok initiativ til forhandlingene. Vi vil i forhandlingene legge stor vekt på at varene som omfattes av avtalen skal ha solid miljøtroverdighet.

I tillegg til Norge deltar Australia, Canada, Costa Rica, EU (med sine 28 medlemsland), Hong Kong, Japan, Kina, New Zealand, Singapore, Sveits, Taiwan og USA i forhandlingene. Forhandlingene er åpne for alle medlemmer i WTO som deler medlemmenes ambisjonsnivå.

Alle medlemsland i WTO vil nyte godt av fordelene av en ny avtale gjennom det såkalte bestevilkårsprinsippet. På sikt er målet at avtalen blir multilateral med deltakelse fra alle WTOs medlemsland.

Forhandlingene foregår i Genève. Deltakerlandene kom i dag med en felles erklæring som kan leses her

 

Til toppen