Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Millioner liv reddet med felles utviklingsmål

Antall mennesker i ekstrem fattigdom er halvert. Det samme er barne- og mødredødelighet.

- Ved sluttpunktet for tusenårsmålene, kan vi feire banebrytende resultater. Myndigheter, private givere og organisasjoner har sammen reddet millioner av liv. Et felles mål har vært viktig for dette resultatet, sier statsminister Erna Solberg, som er en av lederne for FNs pådrivergruppe for tusenårsmålene.

Ved årtusenskiftet kom FNs medlemsstater sammen for å utvikle de ambisiøse tusenårsmålene (Millennium Development Goals; MDGs). Mandag 6. juli presenteres den siste og endelige framdriftsrapporten om de åtte globale målene av FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Erna Solberg, Ban Ki-moon og Paul Kagame
Erna Solberg, Ban Ki-moon og Paul Kagame legger frem rapporten "The Millennium Development Goals Report". Foto: Eivind Oskarson/UNDP Norway

Siden tusenårsmålene ble vedtatt, har det vært kraftig fremdrift på likestilling i utdanning. Men mye gjenstår for likestilling i videregående og høyere utdanning.

- I et overfylt klasserom i Malawi i fjor så jeg begeistringen i øynene til jenter som fikk oppfylt drømmen om å gå på skole. En drøm som var utenfor rekkevidde for mødrene deres, sier Solberg.

Utdanning er viktig for utvikling og det er viktig for denne regjeringen.

- Derfor har vi økt støtten til utdanning med til sammen 640 millioner kroner, et godt skritt på veien til målet om å doble støtten i denne perioden. I år går omlag 2,4 milliarder kroner til utdanning i fattige land. Det er 550 millioner kroner mer enn i fjor, sier statsministeren.

Nye utviklings- og klimamål

Til tross for halvering av underernærte barn, lever om lag 800 millioner fortsatt i ekstrem fattigdom og sult. Stater med vold, ekskluderte befolkningsgrupper, korrupsjon og nedprioriterte utdanningsinstitusjoner, henger etter i å nå utviklingsmålene.

- Fattigdom og klimaendringer er blant vår tids største utfordringer. Om vi ikke oppnår bærekraftig utvikling, oppnår vi heller ikke de andre målene. Når de nye bærekraftige utviklingsmålene (Sustainable Development Goals; SDGs) vedtas av FN i september, må trykket legges på miljø- og klimautfordringene, sier statsministeren.

Til toppen