Historisk arkiv

Mindre belastende å avsløre karteller

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Folk som bidrar til å avsløre kartellvirksomhet skal beskyttes mot personlig straffeansvar selv om de har tatt del i den ulovelige virksomheten, foreslår departementet i et forslag som nå er sendt på høring.

Folk som bidrar til å avsløre kartellvirksomhet skal beskyttes mot personlig straffeansvar selv om de har tatt del i den ulovelige virksomheten. Dessuten skal ikke foretakene komme i en dårligere stilling enn de som ikke bidrar til slike avsløringer. Andre varslere av konkurransekriminalitet skal i større grad kunne være anonyme.

Dette går fram av et forslag om endring av konkurranseloven som Fornyings- og administrasjonsdepartementet har sendt ut på høring. Hensikten er å avsløre og forhindre kartellvirksomhet.
 
- Det vil ofte innebære en stor påkjenning å varsle om et lovbrudd. Dette må vi gjøre noe med, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.
- Å avsløre og stoppe kartellvirksomhet er ikke bare viktig for å få mest mulig velferd ut av offentlige midler, men det legger også grunnlaget for en effektiv og konkurransedyktig privat sektor, sier hun.

I 2004 ble det åpnet for å søke om lempning i forbindelse med overtredelser av konkurranselovens forbud mot konkurranseregulerende samarbeid. Lempning innebærer at et foretak som bidrar til at Konkurransetilsynet kan avdekke et ulovlig samarbeid, kan få redusert straffen helt eller delvis. Slike ordninger har hatt stor suksess som virkemiddel for å oppdage karteller internasjonalt, blant annet i EU.

Det har imidlertid vært få søknader om lempning i Norge. En av årsakene kan være at ansatte i foretak som søker om lempning, risikerer personlig straff. Foretaket kan også risikere at lempningssøknaden brukes som bevis i en sak om erstatning til de som har lidd tap på grunn av det ulovlige samarbeidet.

Dette reduserer motivasjonen til å søke lempning. I tillegg mener tilsynet at varsling fra blant annet tidligere ansatte og for eksempel kunder av et kartell, er viktig for å avdekke karteller. At en varsler i liten grad kan være anonym kan skremme mange fra å tipse.

I høringsutkastet foreslår departementet blant annet at saksdokumenter som inneholder innrømmelser, skal unntas offentlighet og underlegges taushetsplikt. Opplysningene kan da ikke brukes som bevis i en erstatningssak. De som har lidd tap, vil likevel komme bedre ut ved at det er større sjanse for at et kartell oppdages.

Høyring - forslag til lovendringar for å styrkje handhevinga av konkurranselova

(Sist endret 15. des. 2008)