Historisk arkiv

– La meg være til barna mine er døde

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: regjeringen.no

EØS-midlene

Bildene av SS-soldatene som dro moren etter armene og bena, har forfulgt Eva Kohnová i alle år. Hun ba om å få være med, men ble nektet. SS mente hun ikke klarte å stå og kom til å ta opp for mange plasser i togvognen.

Eva var seks år gammel da hun ble vitne til at begge foreldrene ble sendt til de tyske dødsleirene i Polen under andre verdenskrig. Familien var fra Slovakia.

Fordi de var jøder ble de tidlig internert i arbeidsleiren Sered. Det var tre slike tvangsarbeidsleire i det tyskvennlige Slovakia. I dag er det kun Sered som bærer vitnesbyrd om skjebnen til slovakiske ofre for holocaust.

– Vi er en ung nasjon. Det har vært vanskelig for oss å bearbeide de mørke sidene av vår historie. Men det er avgjørende for at vi skal klare å forsone oss med det som skjedde, sier Martin Korcok, leder av både museet i Sered og organisasjonen EDAH.

I disse dager markeres 70 årsdagen for frigjøringen av Auschwitz, og 27. januar er gjort til en minnedag for holocaustofre over hele verden.

     Se video: Eva Kohnovas historie

En film (lenke over) om Eva Kohnová og skjebnen til hennes familie inngår i et større prosjekt for å holde historien levende. Gjennom å dokumentere hva som skjedde og utvikle underviningsmateriell forsøker prosjektet å tette hullene i historiepensum både i slovakiske grunnskoler og videregående skoler om landets deltakelse i holocaust.

Prosjektet gjennomføres av EDAH og er finansiert av Norge gjennom EØS-midlene med om lag 675 000 kroner. Prosjektet inngår som en del av Norges fokus på å bekjempe antisemittisme og bevare jødisk kulturarv i Europa.

     Les mer: Beskrivelse av prosjektet

For Eva Kohnová vekker det svært sterke minner å snakke om det som skjedde i arbeidsleiren i Sered for over 70 år siden. Dagen moren og faren ble deportert, satt hun og broren i isolat i arbeidsleiren på grunn av tyfus. Moren våket over dem og trodde de skulle dø. Da soldatene kom for å hente henne, ba hun pent om å få vente til de var døde.

     Les mer: Slik brukes EØS-midlene til å bekjempe antisemittisme

I 1940 bodde det om lag 90 000 jøder i Slovakia. Nesten 80 prosent ble drept under Den andre verdenskrig. I dag bord det rundt 2700 jøder i Slovakia.

– Vårt mål er at kommende generasjoner skal innse at det verste man kan gjøre er å glemme, sier Korcok.