Krigsflygere og bakkemannskaper hedret med minnesmerke i Belgia

– Det er en viktig del av den norske og allierte krigsinnsatsen under andre verdenskrig vi har hedret her i dag, sier statssekretær Øystein Bø. - Med dette minnesmerket tar vi med oss minnet videre om de norske flygerne som var villige til å ofre livet for vår frihet, sier statssekretæren.

I dag ble et nytt minnesmerke avduket til ære for en norsk Spitfire luftving som deltok i kampene på kontinentet under slutten av den andre verdenskrig. Minnesmerket står i Grimbergen i Belgia og statssekretær i Forsvarsdepartementet, Øystein Bø, holdt tale på vegne av regjeringen. Norske familiemedlemmer etter fire falne flygere avduket minnesmerket.

Statssekretær Øystein Bø holdt tale på veiene av den norske regjeringen under avdukingen i Grimbergen
Statssekretær Øystein Bø holdt tale på veiene av den norske regjeringen under avdukingen i Grimbergen Foto: Simon K. Jóhannsson

132 Norwegian Wing var den største norske militære enhet under norsk kommando under andre verdenskrig. Luftvingen opererte i Frankrike, Nederland og Belgia fra august 1944 til april 1945. Det lengste oppholdet på 2,5 måneder var i Grimbergen utenfor Brussel. Flertallet i luftvingen var norsk personellet, og resten hovedsakelig britisk. Av den samlede styrken på 1500 mann var over 60% nordmenn.

-Disse pilotene og bakkemannskapene kjempet for det de trodde på og ønsket seg, fred og frihet. I Europa vokser nå usikkerheten og mange er bekymret for fremtiden. Derfor er det viktigere enn noen gang at vi står sammen slik soldatene under 2.verdenskrig gjorde, sier statssekretær Bø.

Familiene til fire av pilotene som tjenestegjorde i luftving 132 avduket minnesmerket
Familiene til fire av pilotene som tjenestegjorde i luftving 132 avduket minnesmerket Foto: Simon K. Jóhannsson

132 Norwegian Wing opererte fra tre feltflyplasser i Frankrike. (Villons les Buissons, Campneuseville og Lill-Nord), en i Belgia (Grimbergen), og tre i Nederland (Woensdrecht, Schijndel og Twente).

Vingen flyttet seg gradvis nordover fra Frankrike til Nederland for å støtte de fremrykkende allierte hærstyrkene. Vingen besto av fem jagerskvadroner med rundt 100 Spitfire-fly og en mobil flybaseorganisasjon.

Av de norske jagerflygere fra vingen var det 26 som falt og 11 havnet i fangenskap eller gikk i dekning. I tillegg var det tap blant de britiske og nederlandske og andre nasjoner i vingen.

Initiativtakerne bak minnesmerket og markeringen er den norske veteranforeningen Scramble og belgiske Hangar Flying. Minnesmerket er til minne om alle deltakere, flygere og bakkemannskap av alle nasjonalitete

I forbindelse med seremonien ble det organisert overflyvning med Spitfire og formasjon fra det belgiske luftforsvarets Red Devils.

I forbindelse med seremonien ble det organisert overflyvning med Spitfire og formasjon fra det belgiske luftforsvarets Red Devils.
I forbindelse med seremonien ble det organisert overflyvning med Spitfire og formasjon fra det belgiske luftforsvarets Red Devils. Foto: Simon K. Jóhannsson
Til toppen