FN-vedtak styrker seksuelle minoriteters rettigheter

- Jeg er glad for at FNs menneskerettighetsråd nå har vedtatt en viktig resolusjon for å fremme menneskerettigheter for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, sier utenriksminister Børge Brende.

Utenriksminister Brende på LHBT-stand i New York 24. september 2014. Foto: Veslemøy Lothe Salvesen, UD
Utenriksminister Brende på LHBT-stand i New York 24. september 2014 (Veslemøy Lothe Salvesen, UD)

Det har vært ikke ubetydelig diskusjon rundt resolusjonen som har delt FNs menneskerettighetsråd. Mange land har dessverre ikke ønsket spesiell oppmerksomhet rundt vold og diskriminering mot LHBT-personer.

Resolusjonen ble vedtatt med stort flertall, 25 stemmer for, 14 mot og 7 avstående.

- Vedtaket gir Høykommissæren for menneskerettigheter mandat til å fremskaffe bedre informasjon om situasjonen på landnivå, og komme med anbefalinger til medlemsland om gode tiltak. Dette er et viktig skritt fremover for seksuelle minoriteter, sier Brende i forbindelse med at han møtte den nye høykommissæren for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein i Genève i dag.  

Norge har lenge jobbet for en oppfølging av den første resolusjonen i FNs menneskerettighetsråd fra 2011, for å sikre at FN bekjemper menneskerettighetsbrudd på grunnlag av seksuell orientering og kjønnsidentitet. I en rapport fra 2011 fastslår FNs Høykommissær for menneskerettigheter at LHBT-personer over hele verden utsettes for omfattende menneskerettighetsbrudd, vold og diskriminering. 
 

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra’ad Zeid Al-Hussein med en rekke utenriksministere, inkludert Børge Brende og USAs John Kerry, på et ministermøte om LHBT i FNs generalforsamling 25.09.
FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra’ad Zeid Al-Hussein med en rekke utenriksministere, inkludert Børge Brende og USAs John Kerry, på et ministermøte om LHBT i FNs generalforsamling 25.09. (Foto: Utenriksdepartementet)

 


 

Til toppen