Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Retter søkelyset mot storskalakorrupsjon

Om lag 130 personer fra 42 land og en rekke internasjonale og sivilsamfunnsorganisasjoner er samlet i Oslo 12. – 14. juni for å drøfte storskalakorrupsjon.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide åpner ekspertmøtet i Oslo mot storskalakorrupsjon. Foto: Ane H. Lunde, UD
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide åpner ekspertmøtet i Oslo mot storskalakorrupsjon. Foto: Ane H. Lunde, UD

Møtet ble åpnet av utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Colombias utenriksminister Carlos Holmes Trujillo. Deltakerne diskuterte erfaringer fra og tiltak i kampen mot korrupsjon, med særlig vekt på storskalakorrupsjon der politiske ledere, offentlig sektor, næringslivet og  finans- og banksektoren er involvert.  

- Korrupsjon er vanskelig å måle, men vi vet at det er svært utbredt, omfatter ubegripelige beløp og undergraver sosial, økonomisk og politisk utvikling, klima, miljø og fred. Det er viktig å forebygge og bekjempe korrupsjonen for at verden skal kunne nå bærekraftsmålene i 2030-agendaen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Norge, sammen med Peru og Chile, klarte i 2017 å sette storskalakorrupsjon på dagsorden ved å lose igjennom en resolusjon i FN om dette. I 2018 ble konsekvensene av storskalakorrupsjon belyst på et ekspertmøte i Lima, Peru. Denne uken skal 130 eksperter drøfte erfaringer, prinsipper og anbefalinger i den videre nasjonale og internasjonale innsatsen for å komme dette ondet til livs. 

- Mange aktører er involvert og vi må sette inn tiltak på alle plan for å forebygge og bekjempe storskalakorrupsjon. Åpenhet, ansvarliggjøring og integritet er nødvendig.  Varslere, journalister, sivile samfunnsorganisasjoner, forskere, etterforskere, påtalemyndighet, dommere og vitner har behov for uavhengighet, tilgang til informasjon, ressurser og beskyttelse. Altfor mange ledere opplever at mulighetene til korrupsjon er store og at risikoen for å bli tatt og straffet er liten. Dette må endres, understreker Eriksen Søreide.

Annethvert år arrangerer FNs kontor mot narkotika og kriminalitet (UNODC) en konferanse for å drøfte fremgangen i arbeidet med å gjennomføre FNs konvensjon mot korrupsjon. Det åttende statspartsmøtet for FNs konvensjon mot korrupsjon holdes i Abu Dhabi i desember 2019. I 2021 vil det bli holdt et toppmøte i FN om korrupsjon som et resultat av et forslag fra Colombia og Peru. Norge støtter forslaget. 

- Vi håper ekspertmøtet i Oslo vil gi oss nyttige anbefalinger som vi kan ta med oss inn i anti-korrupsjonsarbeidet i FN i tiden fremover, sier utenriksministeren.

Til toppen