Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Viktig dialog med EU om klima og rettsstat

Klimapolitikk og rettsstatsutfordringer var samtaletema da statsminister Erna Solberg møtte EUs fungerende kommisjonspresident Frans Timmermans i Oslo mandag 25. november.

Timmermans har de siste fem årene vært visepresident i Europakommisjonen med særlig ansvar for å hegne om og fremme respekt for demokrati og rettsstat. Han fortsetter som visepresident i den påtroppende kommisjonen, nå med ansvar for klimapolitikken.

– Vi har hatt en svært godt dialog med Frans Timmermans de siste fem årene om rettsstatsutfordringene i Europa. Også i dag var dette et sentralt tema for vår samtale. Norge og EU er helt på linje i dette spørsmålet. Vi kan ikke akseptere at grunnleggende prinsipper for demokrati og rettsstat undergraves i Europa, sier statsminister Erna Solberg.

Norge samarbeider også nært med EU i klimapolitikken, blant annet gjennom felles gjennomføring av klimamålene. Statsministeren roser EUs lederrolle i kampen mot klimaendringene, og mener Norge og EU sammen bør øke ambisjonene ytterligere.

– Jeg er glad for at Timmermans fortsetter i den nye kommisjonen med ansvar for å utvikle en «European Green Deal», sier statsministeren. I møtet vårt i dag oppfordret jeg ham om å arbeide for at EU skjerper sine klimamål for 2030 til en utslippsreduksjon på 55 prosent, og lovet at Norge i så fall vil gjøre det samme.