Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Møte med Japans statsminister

Statsminister Erna Solberg er i Japan og hadde i dag politiske samtaler med Japans statsminister Shinzo Abe.

Statsminister Solberg overleverer bærekraftsballen til statsminister Abe.
Statsminister Solberg overleverer bærekraftsballen til statsminister Abe. Foto: Tord Tukun/UD

– Japan er en viktig handelspartner for Norge. Derfor var naturlig nok handel- og næringslivssamarbeid en viktig del av møtet. Vi var blant annet enige om å videreføre samtaler om styrking av våre økonomiske relasjoner, med mulighet for å få til en økonomisk partnerskapsavtale, sier statsminister Erna Solberg. 

Solberg og Abe diskutere også mulighetene for å styrke samarbeidet innenfor energi, forskning og teknologiutvikling. Viktige saker på agendaen var også den politiske situasjonen i regionen og globale spørsmål som FNs bærekraftsmål.

– Både Japan og Norge er Norge store havnasjoner. Møtet ga gode muligheter til å diskutere globale spørsmål om sunne, rene hav og forvaltningen av havets ressurser. Jeg er glad for at statsminister Abes uttrykte et ønske om et tettere samarbeid med oss om denne viktige agendaen, sier Solberg. 

Den nordiske modellen og spesielt ordninger knyttet til likestilling er et etterspurt tema i Japan. Solberg besøkte Ochanomizu-universitetet i Tokyo for å snakke om likestilling. Statsministeren avslutter sitt besøk i Japan med en omvisning hos den japanske møbel- og interiørkjeden Nitori, som har tatt i bruk avansert norsk robot-teknologi utviklet av AutoStore i Vindafjord.

Statsminister Erna Solberg besøker Ochanomizu University i Japan.
Statsminister Erna Solberg besøker Ochanomizu University i Japan. Foto: Tor Borgersen/Statsministerens kontor
Til toppen