Møtte russiske menneskerettighetsforkjempere

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Statsminister Erna Solberg møtte i dag de russiske menneskerettighetsforkjemperne Svetlana Gannushkina og Pavel Tsjikov. Gannushkina er grunnlegger og leder av Civic Assistance Committee. Tsjikov er advokat og menneskerettighetsaktivist, og leder organisasjonen Agora. De russiske menneskerettighetsforkjemperne er i Norge i forbindelse med Helsingforskomiteens seminar om Helsingforserklæringens 40 år og situasjonen i Russland.

Statsministeren møtte menneskerettighetsforkjemperne Svetlana Gannushkina og Pavel Tsjikov.
Statsministeren møtte menneskerettighetsforkjemperne Svetlana Gannushkina og Pavel Tsjikov. Foto: Statsministerens kontor

- Menneskerettighetsutviklingen i Russland følges nøye av regjeringen. En rekke tilstramninger i ytrings- og organisasjonsfriheten i Russland bekymrer oss. Det er viktig å møte uavhengige stemmer som kan gi et bilde av situasjonen sett fra et russisk ståsted. De fortjener også vår støtte, sier statsminister Erna Solberg.

Regjeringen arbeider med oppfølgingen av Stortingsmeldingen om menneskerettigheter og skal bl.a. revidere veilederen om Norges innsats for menneskerettighetsforkjempere. Målsettingen er at arbeidet for å fremme og beskytte menneskerettigheter skal kunne utføres uten hindringer og trusler mot liv og helse.

- Menneskerettigheter prioriteres høyt av regjeringen og arbeidet for menneskerettighetsforkjempere er blant våre viktigste satsningsområder. Norge leder arbeidet med en resolusjon om menneskerettighetsforsvarere i Generalforsamlingen i år. Et levende og aktivt sivilsamfunn er nødvendig for både demokrati, stabilitet og utvikling, sier Solberg.