Historisk arkiv

Bredt norsk engasjement i Myanmar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Børge Brende besøkte Myanmar 5. – 6. juli. – Landet går gjennom en enorm endringsprosess, etter overgangen fra militærstyre til delvis sivil regjering. Norge vil fortsette sitt brede engasjement innen fredsprosessen og bærekraftig utvikling, sier utenriksminister Børge Brende.

I hovedstaden Nay Pyi Taw hadde han et langt møte med Aung San Suu Kyi om videre norsk støtte til reform- og demokratiseringsprosessen. Militæret har fremdeles 25 prosent av plassene i nasjonalforsamlingen. Til tross for våpenhvile med en rekke parter, pågår det væpnet konflikt i enkelte områder og det er store spenninger mellom befolkningsgrupper i Rakhine-staten.

Utenriksminister Børge Brende og Aung San Suu Kyi etter møtet der de to diskuterte Myanmars utfordringer og Norges mulige bidrag. Foto: Astrid Sehl, UD
Utenriksminister Børge Brende og Aung San Suu Kyi etter møtet der de to diskuterte Myanmars utfordringer og Norges mulige bidrag. Foto: Astrid Sehl, UD

- Jeg hadde en åpen og oppriktig samtale med Aung San Suu Kyi hvor vi diskuterte utfordringer landet står overfor og hvordan Norge best kan bidra. Vi drøftet situasjonen i Rakhine-staten, tilgang til humanitær hjelp og støtte til fornybar energi. Norge er også opptatt av at kvinner må bli involvert i fredsprosessen og å verne om ytringsfrihet, sier Brende.

Brende møtte også militærets nestkommanderende, landbruks- og fiskeriministeren, og kultur- og religionsministeren. Videre møtte han representanter for væpnede etniske grupper og for rådgivningskommisjonen for situasjonen i Rakhine, som ledes av Kofi Annan med støtte fra Norge.

Til sammen bidrar Norge med rundt 250 millioner kroner i bistand til Myanmar, inkludert til humanitær innsats i utsatte områder. Denne uken inngikk ambassaden et nytt medieprosjekt for å styrke kvinners rolle i fredsprosessen. I tillegg til arbeidet med fredsprosessen, støtter Norge prosjekter innen politiske og økonomiske reformer og forvaltning av naturressurser. Under besøket ble det inngått en femårig intensjonsavtale om utviklingssamarbeid innen fiskerisektoren.

- Norge og Myanmar er begge kystnasjoner med store havressurser. Vi ønsker å bidra med bærekraftig forvaltning av fiskeriressursene og bistå i utviklingen av akvakultur. På sikt kan dette samarbeidet også føre til nye investeringer og flere arbeidsplasser i Myanmar, sier utenriksministeren.

Allerede bidrar norske selskaper som Telenor, Jotun og Yara, og norske næringslivsdrivende, til utvikling av arbeidsplasser i Myanmar. Landet, med over 50 millioner innbyggere, har en ung befolkning og en svak skolesektor. Norge støtter derfor tiltak innen både lavere og høyere utdanning.

Under en høytidelig seremoni med myndighetene overleverte Brende en Buddha-skulptur, som ble ulovlig innført til Norge i 2011. Dette er en del av Norges internasjonale innsats mot ulovlig handel med kulturskatter.

For mer informasjon om Norges engasjement i Myanmar, se ambassadens hjemmeside.