Kornprisen på vei ned

Etter at de internasjonale hveteprisene gikk opp i slutten av desember som følge av usikkerhet rundt eksport fra Russland, har prisen de siste ukene gått litt ned igjen. Det er nå god tilgang på hvete og mais, og markedet venter på soyaavlingene på den sørlige halvkule, som også ser ut til å bli store.

Etter at den internasjonale hveteprisen gikk opp i desember og begynnelsen av januar, har prisen de siste to ukene gått noe ned igjen. Dette skjedde i første omgang fordi markedet roet seg, da det ble klart hvilke eksportavgifter Russland innførte for å redusere eksporten. I tillegg økte det amerikanske landbruksdepartementet (USDA) sine prognoser for sesongen 2014–2015, blant annet etter et lavere forbruk av hvete til fôr enn først forventet.

Høstingen av hvete på den sørlige halvkule er nå over, og gir nye tall for sesongen 2014–2015. Ifølge det internasjonale kornbyrået (IGC) vil denne sesongens hveteproduksjon bli ca. 0,6 prosent høyere enn for 2013–2014-sesongen, og dermed være rekordhøy. Sammenliknet med forrige sesong, har produksjonen økt mest i Russland, EU og Argentina.

Korn.
Mye korn og styrket krone drar importprisen ned. Foto: Colourbox Foto: Foto: Colourbox
Til toppen