Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Nærbutikken er navet i lokalmiljøet

Innlegg til media

Kjøpmenn i distriktene er ofte gründere. De er mer opptatt av nærmiljøet enn bare å selge melk og brød.

Kjøpmenn i distriktene er ofte gründere. De er mer opptatt av nærmiljøet enn bare å selge melk og brød. Salg av lokalmat eller andre tilleggstjenester må til for å sikre butikkøkonomien. Flere steder blir små sentre og nye arbeidsplasser etablert rundt nærbutikken. Nærbutikken skaper gode samfunn.

Et strålende eksempel på dette, som er særlig relevant nå ved juletider, er Nærbutikken Åkrafjordtunet og kjøpmann John Karsten Hustveit i Etne. Han har stor suksess som forhandler av lokale matprodukter, og sender i disse dager ut store mengder pinnekjøtt til ulike deler av landet. Han har deltatt i Regjeringens Merkur-program og hans erfaringer er gull verdt i den videre utviklingen av arbeidet for gode dagligvarebutikker i distriktene.

Merkur hjelper butikkene, i deres leting etter andre tjenester og funksjoner som kan være med på å utvide tjenestetilbudet. Det gir dagligvarebutikken flere bein å stå på, samtidig får kundene et bedre tjenestetilbud og gode nærmiljø styrkes.

Det som er positivt for butikken er samtidig positivt for bygda og folka som bor der.

Denne tosidigheten fordrer også en lojalitet fra kundene, at butikken blir brukt året gjennom. Butikken kan være en viktig krumtapp for gode varer, gode sosiale møteplasser, en arena for nyskaping, også nå ved juletider. Dette krever at kundene bruker butikken året gjennom.  Det er mange som kan ha stor glede og nytte av å besøke sin lokale butikk i julehandelen. Mange butikker har blant annet et godt utvalg av lokale matspesialiteter, som kan brukes i egen julefeiring, eller som gaver til venner og familie.

Vi vil utvikle samarbeidet, mellom nasjonale myndigheter, MERKUR, lokalsamfunn og den enkelte butikkdriver, slik at butikken stadig blir styrket og videreutviklet langs både gamle og nye spor.  Kan det legges bedre til rette, slik at turistbedriften kan samarbeide bedre med butikken? Kan den lokale bonden finne en forhandler for sine lokale spesialiteter på lokalbutikken? Kan Alma på 83 få levert varer fra den lokale butikken, samtidig som hun får hjelp med snømåkinga? Jeg tror mulighetene er mange. Noen er allerede utprøvd, mange med godt resultat. Jeg tror også at mange muligheter fremdeles ikke er uttenkt eller utprøvd.

Skal vi ha gode lokale butikker og levende nærmiljø må vi som kunder også bruke disse, og bidra til videreutvikling.

Bruk nærbutikken din i juleforberedelsene, god julehandel!

Til toppen