Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Næringslivet satser på Tyrkia

Det var rekordstor deltakelse fra norsk og tyrkisk næringsliv da næringsminister Monica Mæland deltok på åpningene av to næringslivsfora under det offisielle statsbesøket til Tyrkia.

Næringsminister Monica Mæland i Istanbul

Næringsminister Monica Mæland i Istanbul (Foto: Trond Viken/NHD)

Det var rekordstor deltakelse fra norsk og tyrkisk næringsliv da næringsminister Monica Mæland deltok på åpningene av to næringslivsfora under det offisielle statsbesøket til Tyrkia.

Næringsminister Monica Mæland la vekt på det store samarbeidspotensialet i den tyrkiske energisektoren da H.M. Kongen åpnet det norsk-tyrkiske næringslivsforumet om fornybar energi i Ankara på onsdag. Forumet samlet over 200 deltakere.

- Tyrkia har som mål at 30 prosent av all elektrisk kraft innen 2023 skal komme fra fornybare kilder. Tyrkia har derfor behov for økonomisk og teknisk bistand fra utenlandske investorer og selskaper. Det gir store muligheter for norske aktører som har unik kompetanse og erfaring å tilby, sier Monica Mæland.

Tyrkias er i ferd med å liberalisere kraftmarkedet sitt etter modell av det Norge og Skandinavia gjorde på 1990-tallet med etableringen Nordpool. Forumet ga også anledning for store og små bedrifter til å knytte nye kontakter. Et eksempel er selskapet Powel, som har inngått avtale med det tyrkiske energiselskapet AKEnerji om leveranse av løsning for planlegging av optimal produksjon av vannkraft.

Maritim sektor, sjømat, tunnel- og undergrunnsteknologi og arkitektur sto i fokus under dagens næringslivsforum i Istanbul, som også ble åpnet av H. M. Kongen. I sitt innlegg la næringsministeren vekt på de mange mulighetene som Tyrkias økonomiske vekst gir for norsk-tyrkisk næringslivssamarbeid på flere områder.

- Tyrkia er fremdeles lite kjent blant norske bedrifter, men besøket viser at interessen fra næringslivet er sterkt økende. Tyrkias størrelse, vekstrate og kostnads- og produktivitetsnivå gjør landet til et attraktivt marked for norske bedrifter, sier Monica Mæland.

Dagens forum samler over 400 deltakere. Fagseminarene runder av et statsbesøk som har vært preget av rekordstor interesse fra norsk og tyrkisk næringsliv.

Nøkkeltall:

  • Norge eksporterte varer for 5,2 mrd. kr til Tyrkia i 2012, opp 4 % fra 2011
  • Samhandelen i varer utgjorde 9,7 mrd. kr i 2011, opp 9 % fra 2011
  • Samhandelen i varer har økt med 153 % på de siste ti årene
  • Tyrkia er Norges 24. viktigste samhandelspartner
  • Statens Pensjonsfond Utland har investert ca. 10 mrd. kr i aksjer og 7 mrd. kr i statsobligasjoner i Tyrkia

 

Til toppen