Historisk arkiv

Nasjonalt våpenamnesti fra 1. mars

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Regjeringen har i dag innført et tidsavgrenset nasjonalt våpenamnesti.

– Ulovlig våpenbesittelse utgjør en risiko for samfunnet. Erfaringer viser at våpenamnesti er et godt virkemiddel for å redusere antallet uregistrerte skytevåpen, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (FrP).

Amnestiet innebærer at de som har registreringspliktige skytevåpen uten å ha tillatelse, skal slippe straff hvis de varsler politiet om dette i tidsrommet fra. 1. mars 2017 til og med 31. mai 2017. Amnestiet gjennomføres av politiet.

Det har tidligere blitt gjennomført våpenamnestier i 2003/2004 og i 2008. Under disse amnestiene ble det innlevert om lag 35 000 og 7000 skytevåpen.

– Det er grunn til å tro at det fortsatt finnes en del ulovlige skytevåpen, våpendeler og ammunisjon i privat eie. Et nytt våpenamnesti vil bidra til å bedre politiets våpenkontroll, sier Amundsen.

Våpenamnestiet vil bli gjennomført på samme måte som de to foregående amnestiene. Det vil være mulighet for etterregistrering, videresalg, deaktivering eller destruksjon av uregistrerte og registreringspliktige skytevåpen. I tillegg skal det legges til rette for innlevering og destruksjon av ammunisjon, samt innlevering av våpen eller lignende som ikke er å anse som registreringspliktige skytevåpen, men som er forbudt å eie og inneha etter våpenlovgivningen.

Våpeneiere kan få mer opplysninger om innlevering og etterregistrering av skytevåpen ved å kontakte nærmeste politimyndighet.

Politidirektoratet har hovedansvaret for tilrettelegging av det nasjonale våpenamnestiet, og kan også kontaktes for mer informasjon.