Historisk arkiv

Naturarven skaper nye verdier

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Miljøverndepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet har satt av 25 millioner kroner i år til 15 prosjekter rundt om i landet. Seks av disse er nye.

Miljøverndepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet har satt av 25 millioner kroner i år til 15 prosjekter rundt om i landet. Seks av disse er nye.

De nye prosjektene skal utfylle de ni prosjektene som allerede er med i programmet, både i forhold til tema og geografi.

De nye prosjektene omhandler blant annet sykkelturisme, kurs i naturveiledning, planter og dyrs betydning i kulturhistorien, oppgradering av gamle ferdselsruter, fugleturisme og villreinen som verdiskaper. Geografisk vil de konsentrere seg om Folgefonna, Luster, Lesja, Saltdal, Røros - Lierne, og Finnmark.

- Regjeringen vil legge bedre til rette for turister og besøkende i og rundt store verneområder, slik at inntektene fra reiselivet kan øke. På denne måten kan naturvernet bidra til at distriktene får flere bein å stå på, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. 

- Utviklingsmulighetene i distriktene er store, og regjeringen vet at vekstkraften kommer nedenfra. Derfor vil vi spille på lag med lokalbefolkningen slik at verneverdier kan bidra til en positiv samfunnsutvikling, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete. Det er mange muligheter for inntekter fra aktiviteter rundt verneområder og andre viktige naturområder.

Verdiskapingsprogrammet startet i 2009 og vil gå over fem år. Med de seks nye prosjektene er det med til sammen 15 prosjekter som skal bringe fram gode eksempler på hvordan verneområder og andre naturområder med spesielle kvaliteter kan bli en ressurs i samfunnsutviklingen.

Programmet skal bidra til miljømessig-, kulturell- sosial- og økonomisk verdiskaping i tilknytning til større verneområder. På denne måten vil verneområdene bli bedre ivaretatt, og lokal bevissthet og engasjement for naturområdene stimuleres.

”Naturarven som verdiskaper” skal hjelpe gründere og småbedrifter med infrastruktur og tilrettelegging som både fastboende og tilreisende kan han nytte av. Verdien av naturområdene skal økes med startsteder for turer, opparbeidede stier og løyper, informasjonsskilt og plakater, rasteplasser og utsiktspunkt. Programmet støtter nyskaping for å få fram opplevelsesprodukter som ikke går på bekostning av miljø og verneformål. Det bidrar til produktutvikling i det å skape naturopplevelser, med støtte til kurs, idédugnader og nettverk for næringsutviklere og guider.

Les mer om de nye prosjektene på Direktoratet for naturforvaltning sine nettsider.