Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Nedgang i internasjonale priser på landbruksvarer i juli

Flere internasjonale priser på landbruksvarer gikk ned i juli. Innenfor kjøttsektoren gikk prisen på dansk storfe ned, mens danske priser på svin var stabile. Forventinger om store avlinger ga prisnedgang for korn, mens dempet etterspørsel og god tilgang på varer for eksport førte til prispress på meieriprodukter.

Sesongmessig lav etterspørsel førte til at både tyske og danske storfepriser gikk ned i begynnelsen av måneden, men prisene i de to landene utviklet seg deretter i hver sin retning. Lav slakting og økende etterspørsel stoppet prisnedgangen i Tyskland i midten av måneden, mens prisnedgangen i Danmark fortsatte fram mot månedsskiftet juli/august. FAOs (FNs organisasjon for mat og landbruk) prisindeks for kjøtt viste økte storfepriser og synkende svinepriser i juli, mens fjørfeprisene som inngår i indeksen var stabile.

Prisnedgang på korn i juli

Internasjonale kornpriser gikk ned i juli og første del av august, hovedsakelig på grunn av forventninger om store avlinger i 2015–2016. Det internasjonale kornrådet, IGC, sin prisindeks for korn og oljefrø lå 11. august 18 prosent lavere enn for et år siden.  Innhøstingen av hvete er godt i gang mange steder på den nordlige halvkule, og både i Frankrike og Tyskland ser hveteavlingene ut til å bli gode.

Kjøttdisk.
Prisen på dansk storfe- og fjørfekjøtt gikk ned i juli, mens prisen på dansk svin var stabil. Foto: MatPrat
Til toppen