Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Presseinformasjon

Utenriksministeren til nedrustningskonferanse i Stockholm

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide deltar 11. juni på en konferanse om kjernefysisk nedrustning i Stockholm.

Sveriges utenriksminister Margot Wallström er vert for konferansen, som har som formål å øke oppmerksomheten om Ikkespredningsavtalen (NPT).

- I en tid der den globale arkitekturen for rustningskontroll er under press er det særlig viktig at land med ulik bakgrunn samles til dialog om nedrustning og ikke-spredning, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Ikkespredningsavtalen markerer 50 år neste år, og er helt sentral for å ivareta global sikkerhet. Femten land er invitert til møtet i Stockholm, der flere utenriksministre deltar.  

- Norge arbeider aktivt for å hegne om NPT som bærebjelken i det internasjonale nedrustnings- og ikke-spredningsarbeidet, og for å fremme samlende nedrustningstiltak. Vi har tatt en lederrolle internasjonalt på verifikasjon, og har i år ledet en ekspertgruppe om dette i FN. Ekspertgruppen har også inkludert kjernevåpenstater, fordi det ikke er mulig å få fremgang i nedrustnings- og ikke-spredningsarbeidet uten at kjernevåpenstatene er med. Vi ser at nedrustningsverifikasjon er et av få temaer som forener land på tvers av blokkene og motvirker polarisering, sier Eriksen Søreide.

Norge har i disse dager overtatt formannskapet i The Hague Code of Conduct Against Ballistic Missile Proliferation (HCOC), og fra høsten går Norge inn i styret i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Pressekontakt: Ingrid Kvammen Ekker (med på reisen) mobil +47 990 24 984

 

Til toppen