Historisk arkiv

Nekrolog over Joachim Holmboe Rønneberg (1919-2018)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

Nekrologen sto på trykk i Aftenposten 30. oktober 2018.

Motstandsmannen, sabotøren, formidleren, journalisten og offiseren Joachim Rønneberg har forlatt oss.

Bare 21 år gammel stod han overfor sitt livs viktigste valg. Han valgte å risikere alt. For ham var det plikten som kallet. Plikten til å kjempe for vår frihet og selvstendighet.

I aprildagene 1940 ble de som hadde avtjent verneplikten kalt inn for å kjempe mot overmakten. Joachim Rønneberg, som ikke hadde gjennomført førstegangstjenesten enda, måtte bli igjen i Ålesund. Han har senere beskrevet følelsen av avmakt og hjelpeløshet, og hvordan den preget ham.

I London ble han raskt tatt opp i den norske avdelingen i britenes Special Operations Executive (SOE), også kjent som Kompani Linge. Der fikk han opplæring i krigføring bak fiendens linjer, gjennom en rekke svært krevende kurs. Britene må ha sett noe i ham, for han ble raskt den første norske instruktøren i SOE.

Hans fremragende lederegenskaper gjorde at han som yngstemann ble plukket ut til å lede en av andre verdenskrigs viktigste og mest kjente aksjoner: Tungtvannsaksjonen på Rjukan. Tungtvann kunne være en viktig komponent i utviklingen av atomvåpen, og de allierte satte store ressurser inn for å hindre Nazi-Tysklands atomvåpenprogram.

Sabotørene hadde ingen kjennskap til tungtvannets betydning, men de store britiske tapene i det mislykkede forsøket på sabotasje noen måneder før, viste dem at aksjonen var svært viktig.

Uten at et skudd ble løsnet, plasserte Rønneberg og hans medsoldater ladningene, og forsvant fra stedet. Angrepet satte tungtvannsproduksjonen mange måneder tilbake. Joachim Rønneberg og de andre sabotørene dro til Sverige. På ski gjennom et Norge i vinterdrakt, iført britiske uniformer. Slik ville de hindre represalier mot sivilbefolkningen om de ble tatt.

Aksjonen var blant de mest vellykkede under andre verdenskrig. Den viste at små, spesialtrente avdelinger kunne løse krevende oppdrag bak fiendens linjer, som ikke lot seg løse med konvensjonelle styrker.

Operasjon Gunnerside, som aksjonen het, har tjent som forbilde for spesialstyrkene helt til våre dager.

Heltestatus var Joachim Rønneberg aldri opptatt av. Han ønsket ikke oppmerksomhet om sin person. Men på 1970-tallet innså han at oppvoksende generasjoner måtte få vite hva som hadde skjedd. Først og fremst måtte de forstå at demokrati, fred og selvstendighet ikke kommer av seg selv. At noen ganger må det kjempes – med våpen om nødvendig. Han ønsket at ingen andre måtte føle på avmakten og hjelpeløsheten slik hans generasjon hadde opplevd.

Motstandsmannen Joachim Rønneberg var en førsteklasses formidler. Med rolig stemme, uten unødvendige adjektiver, fortalte han nøkternt om sine erfaringer. Men tilhørerne, enten de var krigsskolekadetter eller barneskoleelever, satt som fjetret og lyttet til hvert ord.

Med Joachim Rønnebergs bortgang har en stor motstandshelt forlatt oss. Nå er det opp til oss å bære stafettpinnen videre. For vår frihet, for vår selvstendighet og for vårt demokrati. Vi må aldri glemme at våre verdier må forsvares. Vi må heller aldri glemme dem som var villige til å ofre alt for oss.