Installasjon av dansk-norsk duo avduket foran Rockefeller Center i New York

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- New York er en sentral arena for kunst og kultur. Jeg gratulerer Elmgreen & Dragset med denne åpningen. Det er spennende at dette verket får så mye oppmerksomhet i New York, sier utenriksminister Børge Brende.

Utenriksministeren var tilstede under åpningen av installasjonen til den dansk-norske kunstnerduoen Elmgreen & Dragset. Det enorme kunstverket "Van Gogh's Ear" er plassert foran Rockefeller Center – en yndet turistattraksjon midt på Manhattan som daglig besøkes av 350.000 mennesker. Avdukingen av skulpturen ble feiret med en mottakelse som samlet flere sentrale aktører fra kunstverdenen og presse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Van Gogh's Ear - utstilt på Rockefeller Center. Foto: Guri Solberg, UD

Det er et kjent rykte at Van Gogh kuttet av sin venstre øreflipp i 1889, og den nye skulpturen er oppkalt etter nettopp denne episoden. Verket er et øreformet svømmebasseng vendt horisontalt som veier 4,5 tonn. Kunstnerduoen – bestående av norske Ingar Dragset og danske Michael Elmgreen – har jobbet sammen siden 1995, og er anerkjent verden over. De har stilt ut verk på flere av de viktigste museene i verden, blant annet The New Museum i New York og Tate Modern i London. I 2009 representerte kunstnerduoen Norge og Danmark på Veneziabiennalen.

Som et romskip i urbant landskap

Verket er utformet spesielt for plasseringen foran Rockefeller Center - et område hvor mote, finans, turisme, næringsliv og kunst møtes. Elmgreen & Dragset beskriver selv det malplasserte bassenget som et romskip som har landet midt i et travelt og urbant landskap. Installasjonen er satt i stand i samarbeid med New Yorks Public Art Fund og Tishman Speyer, og kan sees fra 13. april til 3. juni. Etter oppholdet i New York skal skulpturen stilles ut i Kina.

Elmgreen & Dragset har i mange år vært mestere til å transformere hverdagslige objekter til uforglemmelige kunstverk. Den dramatiske størrelsen, den malplasserte settingen og den makabre tittelen gjør "Van Gogh's Ear" til en av duoens mest humoristiske installasjoner. Resultatet er en ekstraordinær, vakker og merkelig skulptur, skriver Nicholas Baume - direktør og sjefskurator for Public Art Fund i en pressemelding.

- Norsk utenrikstjeneste jobber strategisk med å fremme norsk kunst og kultur i utlandet. Vi ser gode resultater av denne innsatsen flere steder, sier Brende.