Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

NIBIO-rapport om økonomien i økologisk produksjon

Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) har publisert rapporten "Økonomien i økologisk produksjon", som var et oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet for å få oppdatert kunnskap om lønnsomheten i ulike økologiske produksjoner. NIBIO har vurdert lønnsomheten innenfor produksjon av økologisk melk, kjøtt, frukt, bær, grønnsaker, poteter og korn.

Resultatene viser at lønnsomheten varierer mellom ulike produksjoner. Generelt er det liten forskjell i det økonomiske resultatet i økologisk grovfôrbasert husdyrhold sammenliknet med konvensjonell produksjon. Dette henger sammen med lavere variable kostnader i økologisk produksjon og høyere tilskudd, noe som kompenserer for lavere avling og mindre kjøttproduksjon. Det er liten produksjon av økologisk lyst kjøtt, men de som har markedstilgang opplyser om at de får gode priser og et godt økonomisk resultat. 

Eksempel på regnskap for økologisk korn viser minst like godt økonomisk resultat som for konvensjonelt dyrket korn. Lønnsomheten i produksjon av økologiske poteter, frukt og grønt varierer grunnet utfordringer knyttet til blant annet avlingsnivå, sopp, skadedyr og kort vekstsesong. 

Til toppen