Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Enige om å forsterke det nordiske energisamarbeidet

Karbonnøytralitet og grønn omstilling var temaene på agendaen da olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg møtte sine nordiske kollegaer på det årlige energministermøtet i Reykjavik 28. juni 2019.

'
De nordiske energiministrene var samlet på det årlige ministermøtet i Reykjavik 28. juni 2019. F.v: Stefan Fransen (Åland), Riku Huttunen (Finland), Paula Lehtomaeki ( generalsekretær i Nordisk Råd), Kjell-Børge Freiberg (Norge), Thordis Gylfadottir (Island) Anders Ygeman(Sverige) og Christian Stenberg (Danmark) Foto: OED

Ministrene diskuterte blant annet de nordiske statsministrenes deklarasjon om karbonnøytralitet fra tidligere i år. De påpekte at det nordiske energisamarbeidet kan bidra til å nå de ambisiøse målene i deklarasjonen, og bidra til grønn omstilling gjennom å satse på områder som forskning og utvikling, transport og utvikling av det nordiske elmarkedet.

På ministermøtet ble en ny visjon for det nordiske elmarkedet mot 2030 vedtatt. Kjernen i den nye visjonen er at Norden i 2030 skal ha verdens mest konkurransedyktige, innovative og forbrukerrettede elmarked som bidrar til at klimamålene blir nådd. Visjonen er utarbeidet i dialog med aktørene i det nordiske elmarkedet, og en handlingsplan for å oppnå målene i visjonen er utarbeidet.

— Jeg er godt fornøyd med møtet med mine nordiske kolleger. Vi har bestemt oss for å følge opp statsministrenes deklarasjon om karbonnøytralitet, og vi ønsker sammen å videreutvikle det nordiske elmarkedet og energisamarbeidet vårt, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg.

Til toppen