Nordsjøen er fremtiden

Stavangerregionen er entusiastisk opptatt av Nordsjøen. I februar-utgaven av artikkelserien ”Månedens penn” har leder for Stavangerregionens Europa-kontor tatt for seg dette temaet i en EU-kontekst. Her er Pål Jacob Jacobsens synspunkter.

Det er ikke ofte norske myndigheter snakker om Nordsjøen. Nordsjøen betraktes som historie - med vikinger, fiske og rustne oljeplattformer og hvem vil vel bli tatt for ikke å være fremtidsrettet.

Da er det mye mer spennende med Barentsregionen. Ingen i Brussel sier nei til å dra nordover på besøk. En jevn strøm av kommissærer, direktører og europaparlamentarikere har de siste fem årene besøkt Svalbard, Hurtigruta og Lofoten – og det er jo forståelig. Midnattsol og nordlys sammen med et klimavennlig bilde fra Svalbard vil man ha med seg - i tillegg til samtaler om oljen og gassen som kan finnes der oppe. Nærhet til Russland krydrer oppholdet litt ekstra.

Til og med den relativt fjerne Østersjøen med sin nye Østersjøstrategi virker ofte mer interessant for norske departementer enn gamle, gode Nordsjøen. Uten hovedsteder er det vanskeligere å få den plassert på den politiske agendaen.

Heldigvis for oss som tror på Nordsjøen så tenker mange i EU nå annerledes enn det departementene i Oslo hittil ser ut til å ha tenkt.

Nordsjøen har nemlig de beste bølgene, den beste vinden og nærhet til den beste vannkraften i Europa - i tillegg til olje og gass der lagrene ennå ikke er tømt. Nordsjøen er således en fremtidig kilde for energi og innovasjon og nødvendig for at EU skal nå sine ambisiøse 20-20-20 mål.

En aktuell sak i så måte er North Sea Grid (nettverket av elektriske kabler som skal krysse Nordsjøen og koble offshore vindfarmer til nettet). Dette er Nordsjøens bidrag til EUs energi og klimastrategi, og prosjektet har nå fått støtte fra Europakommisjonen og landene rundt Nordsjøen.

For Norge gir strategien oss muligheter til å utvikle vind og bølgeindustrien og samtidig selge overskuddskraft til bra pris til kunder på kontinentet.

Vi kan i tillegg også få til en elegant elektrifisering av sokkelen og det skulle heller ikke forundre meg om mange av leveransene til prosjektet vinnes av smarte norske offshoreleverandører.

Nordsjøen er fremtiden og dette prosjektet kan bli den månelandingen som vi lengter slik etter.

Pål Jacob Jacobsen, leder for Stavangerregionens Europakontor

Til toppen