Norge bistår Moldova med nødrespiratorer

Informasjon om koronasituasjonen endrer seg raskt og kan derfor være utdatert. 

Sjekk temasiden Koronasituasjonen for siste nytt fra regjeringen, eller Helsenorge.no for oversikt over råd og regler om koronaviruset.

Moldova er svært hardt rammet av korona-pandemien og er takknemlig for donasjonen avnorske nødrespiratorer. Det norskledete COVAX-samarbeidet vil bidra til å dekke 20 prosent av vaksinebehovet til befolkningen i Moldova. Statsminister Erna Solberg hadde i dag en telefonsamtale med Moldovas president Maia Sandufor å diskutere pandemien, de bilaterale forbindelsene og internasjonalt samarbeid.

Solberg uttalte: «Jeg er glad for at Norge har donert 100 nødrespiratorer fra Lærdal Medical for å bistå Moldova i håndteringen av pandemien».

Solberg pekte videre på at Norge jobber for å styrke COVAX-plattformen, slik at land som Moldova kan få flere vaksiner. Hun viste også til at: «Norge jobber tett med Romania og EU-kommisjonen for å legge til rette for vaksinedonasjoner fra Romania til Moldova». 

Solberg og Sandu diskuterte de bilaterale forholdene mellom Norge og Moldova, og at Norge støtter presidentens prioriteringer i kampen mot korrupsjon og for styrking av rettstaten. Solberg sa: «vi ønsker å være en nær partner for Moldova på veien mot tettere europeisk integrasjon». 

Statsministeren sa også at: «Norge sammen med de øvrige EFTA-landene og Moldova vil fortsette forhandlingene om en frihandelsavtale».