Historisk arkiv

Norge innfrir regnskogavtalen med Brasil

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Klima- og miljødepartementet

- Et fremragende eksempel på internasjonalt samarbeid, sier FNs generalsekretær om den brasiliansk-norske regnskogavtalen.

Innen klimatoppmøtet i Paris vil Norge ha oppfylt sin forpliktelse om å bidra med inntil seks milliarder kroner til det brasilianske Amazonasfondet.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft møter Brasils miljøminister Isabella Teixeira under sitt besøk i Brasil 14.september 2015
Sundtoft i møte med Brasils miljøminister Izabella Teixeria i Rio de Janeiro 14.september under sitt regnskogbesøk i Brasil. Foto: Gunhild Oland Santos Nedrelid, KLD

 

Det annonserte klima- og miljøminister Tine Sundtoft mandag under sitt besøk i Brasil. Sundtoft reiser tirsdag inn i Amazonas for å besøke et av prosjektene som har fått støtte fra Norge gjennom Amazonasfondet.

I 2008 lovet Norge å bidra med inntil seks milliarder kroner til Amazonasfondet i Brasil, hvis Brasil reduserte avskogingen i verdens største regnskog, Amazonas.

De siste ti årene har Brasil redusert avskogingen i sin del av Amazonas med over 75 prosent. Brasils resultater er bakgrunnen for at klima- og miljøminister Tine Sundtoft under sitt besøk i Brasil i går erklærte at Norge i løpet av året vil innfri løftet om å støtte Amazonasfondet med seks milliarder kroner.

- Brasils prestasjoner har gitt store gevinster både for det globale klimaet, det biologiske mangfoldet og menneskene som bor i og utenfor Amazonas. Gjennom Amazonasfondet har Brasil etablert det som har over tid har blitt en modell for andre nasjonale klimafond. Vi er svært stolte over å samarbeide med Brasil på dette viktige området, sier Sundtoft.

- Et av verdens fremste klimatiltak


FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier at resultatene Brasil har oppnådd er et av verdens fremste klimatiltak, og trekker fram det brasiliansk-norske samarbeidet som eksempel til etterfølgelse.

- Dette er et fremragende eksempel på den type internasjonalt samarbeid vi trenger for å sikre planeten vår en bærekraftig fremtid, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Brasil lanserte Amazonasfondet i 2008. Fondet er åpent for bidrag fra land, privatpersoner og bedrifter. Norge var den første bidragsyteren til fondet, og forpliktet seg til å betale opptil åtte milliarder kroner (1 milliard dollar) til Amazonasfondet for perioden 2008 til 2015 dersom Brasil klarte å redusere avskogingen i Amazonas.

Regnskog i Amazonas i Brasil
Regnskog i området til et av prosjektene som får støtte gjennom Amazonasfondet, i delstaten Para. Foto: Elisabeth Forseth, ambassaden i Brasilia

- Amazonasfondet har blitt selve ankeret i Brasils forsøk på å skape et paradigmeskifte innen bærekraftig utvikling hvor økt landbruksproduksjon og bevaring av skog går side om side. Det norske bidraget har ledet an dette arbeidet, sier Izabella Teixeira, miljøvernminister i Brasil.

- Håper flere land vil bidra


Også Lars Løvold, leder i Regnskogondet, mener Brasil har levert et svært viktig bidrag i kampen for å bevare regnskogen og for å redusere menneskeskapte klimaendringer.

-- Norges bidrag til det brasilianske Amazonasfondet er en velfortjent belønning for oppnådde resultater, og et viktig bidrag til å forsterke denne positive utviklingen. Vi i Regnskogfondet håper at også andre land vil belønne Brasil for denne innsatsen, og at Norge i sitt videre samarbeid med Brasil vil fokusere på hvordan vi kan nå målet om full stans i avskogingen i Amazonas, avslutter han.

 

Fakta: Regnskogavtale med Brasil

  • Brasil er verdens største tropiske skogland. Rundt 30 prosent av verdens gjenværende regnskoger befinner seg i Brasil. Brasils innsats i å redusere avskogingen i Amazonas er uunnværlig i kampen for å unngå katastrofale klimaendringer.
  • Norge betaler Brasil for redusert avskoging gjennom Amazonasfondet.
  • Amazonasfondet administreres av den brasilianske utviklingsbanken BNDES, verdens nest største utviklingsbank
  • Alle prosjektene som støttes av Amazonasfondet er en del av Brasils generell plan for å redusere avskoging, og skal samtidig fremme bærekraftig utvikling i Amazonas-regionen.