Norge som fokusland under Berlinalen 2019

Kulturminister Trine Skei Grande har signert en avtale med Norsk filminstitutt og Berlin internasjonale filmfestival om Norge som fokusland på det europeiske filmmarkedet under Berlinalen i 2019.

Sindre Guldvog, Trine Skei Grande og Dieter Kosslick.
F.v.: Direktør i Norsk filminstitutt Sindre Guldvog, kulturminister Trine Skei Grande og direktør for Berlin Internasjonale Filmfestival (Berlinalen) Dieter Kosslick. Foto: Lia Darjes/European Film Market 2018

Norsk filmbransje får nå en unik mulighet til å presentere norsk film og filmkultur på et av verdens største og viktigste filmfestivaler.

– Jeg er stolt og glad for at vi kan kunngjøre at Norge skal være fokusland på det europeiske filmmarkedet under Berlinalen i 2019. Jeg er veldig begeistret for at vi får denne muligheten til å presentere og fremme norske filmer. Og tidspunktet kunne ikke vært bedre, siden Norge i 2019 også er gjesteland på Frankfurt bokmesse. Dette er en unik mulighet til å få en samlet profilering i Tyskland av norsk film, litteratur, kunst og kultur generelt gjennom hele 2019, sier kulturminister Trine Skei Grande.

Bakgrunnen for å være fokusland er ønsket om et tettere tysk-norsk samarbeid. Tanken er å styrke utvekslingen mellom de to landene innen kultur, næringsliv, vitenskap og teknologi.

Det europeiske filmmarkedet (EFM) på den internasjonale filmfestivalen i Berlin opprettet i 2017 fokusland-programmet for å gi filmbransjen og filmskapere i et land muligheten til å presentere seg i større grad for den internasjonale filmindustrien. Mexico var fokusland i 2017 og Canada i 2018.

Med støtte fra Kulturdepartementet, Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Berlin skal Norsk filminstitutt i samarbeid med norsk filmbransje og EFM rette søkelyset på det beste Norge har å by på innen den audiovisuelle bransjen. Norges dyktigste filmarbeidere, spennende produksjoner og nye talenter får dermed sjansen til å promotere sine prosjekter og knytte nye internasjonale kontakter. Dette er også en anledning til å vise frem Norge som innspillingsland for utenlandske filmer og serier.

Prosjektleder for det norske fokuset i Berlin er Åge Hoffart i Norsk filminstitutt age.hoffart@nfi.no

Til toppen