Historisk arkiv

Norge stor bidragsyter til Europas digitale bibliotek

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Kulturarv i form av mer enn 14 millioner digitaliserte bøker, aviser, filmklipp, kart, fotografier, malerier og annet arkivmateriale er tilgjengelig via Europas digitale bibliotek Europeana. Nærmere seks prosent av alt materialet som ligger ute på portalen kommer fra Norge.

Europeana er et digital bibliotek som gir direkte tilgang til digitalisert materiale. Portalen ble lansert av Europakommisjonen i 2008 og har som mål å gjøre Europas kulturelle og vitenskapelige arv tilgjengelig for publikum. Fra siden www.europeana.eu kan man søke etter ulike samlinger fra europeiske kulturinstitusjoner på 27 språk, inkludert norsk.

Den største bidragsyteren til Europana er Frankrike og Tyskland med henholdvis 18 og 17 prosent av materialet på portalen. Men også Norge er blant de største bidragsyterne med 5, 76 prosent av materialet.

Norge i forkant
- Det store norske bidraget er et uttrykk for at vi i Norge har vært i forkant i utviklingen av å legge digitale samlinger ut på nett, sier nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein.

Bak Europeana ligger det et nettverk av europeiske kulturinstitusjoner. Nasjonalbiblioteket er den norske bidragsyteren til portalen. Det norske materialet på Europeana er i hovedsak bøker fra Nasjonalbiblioteket, bilder fra Lokalportalen og noe audiovisuelt materiale fra Nasjonalbiblioteket. Nytt materiale fra andre land inkluderer blant annet Mozarts håndskrevne reisenotater og et bulgarsk manuskript fra 1221. Gjennom Europeana kan norske brukere også finne stoff om Norge fra andre land.

Skarstein kan fortelle at Norges bidrag helt fra den første prototypen av Europeana har ligget på rundt fem prosent. Til tross for at det totale antallet objekter i Europeana er doblet det siste året, holder Norge posisjonen.
- Dette skyldes at vi var aktive bidragsytere gjennom EuropeanaLocal-prosjektet som hadde som hensikt å dra lokale og regionale kulturarvsinstitusjoner inn under Europeanaparaplyen, sier Skarstein. EuropeanaLocal er et EU-prosjekt under programmet eContentPlus i perioden 2008 – 2011, der 27 land og 32 partnere deltar. EuropeanaLocal involverer og hjelper lokale og regionale bibliotek, museum, arkiv og audiovisuelle arkiv i Europa til å gjøre sitt materiale tilgjengelig gjennom Europeana.
-Vi har bidratt aktivt til utviklingen av Europeana fordi vi konseptuelt synes det er en god idé. Vi har også lagt penger i potten for å mellomfinansiere portalen, forteller Skarstein.

Synliggjør norsk kulturarv
Den europeiske filmportalen European Film Gateway (EFG), som gir tilgang til digitale objekter som film, fotografier, plakater, tekst og lydfiler, er også koblet opp mot Europeana. Nasjonalbiblioteket deltar aktivt i utviklingen av European Film Gateway siden de også er arkiv for norsk film.
- Gjennom summen av de multimediale bidragene vi gir blir norsk kulturarv synlig i den europeiske formidlingen, avslutter Skarstein.