Historisk arkiv

Norge støtter inngrep i EUs kvotehandelssystem

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Av Stian Mathisen, EU-delegasjonen

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell skriver i et brev til Europakommisjonen at det er nødvendig med tiltak for å revitalisere EUs system for klimakvotehandel.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell skriver i et brev til Europakommisjonen at det er nødvendig med tiltak for å revitalisere EUs system for klimakvotehandel.

Brevet referer til Europakommisjonens rapport om tilstanden for kvotehandelsmarkedet i 2012. Miljøvernministeren bekrefter i brevet at handel med klimakvoter er en viktig del av norsk klimapolitikk.

Kvotehandelsmarkedet omfatter 30 land; EUs 27 medlemsstater, pluss EØS/EFTA-landene Island, Liechtenstein og Norge. Norge er tilknyttet kvotemarkedet gjennom EØS-avtalen.

Tar til orde for nye tiltak
Solhjell mener terskelen for å påvirke klimakvotesystemet må være høy ettersom systemet er laget for å tilpasse seg endringer i markedet. Likevel tar han til orde for at nye tiltak er nødvendig for å hindre at det nåværende overskuddet av klimakvoter ikke videreføres til neste fase av kvotehandelssystemet. Dette er viktig for å sikre langsiktige investeringer i tråd med målet om en lavutslippsøkonomi i 2050.

Norge støtter særlig de to alternativene hvor overskuddet av kvoter reduseres, og systemets årlige nedtrappingsfaktor for kvoter revideres.

Støtter utvidelse av kvotehandelssystemet
Europakommisjonen foreslår i sin rapport å utvide systemet for kvotehandel til flere sektorer. Norge støtter dette forslaget, men understreker i brevet at det ikke i seg selv er en garanti for å minske overskuddet av kvoter. Det er detaljene i utvidelsen som blir avgjørende, særlig antallet nye kvoter i forhold til utslipp, skriver miljøvernministeren i brevet.

Ordningen med internasjonale kreditter i kvotehandelssystemet behandles også i Europakommisjonens rapport, og Kommisjonen mener mengdebegrensningene for bruk av internasjonale kreditter har vært for generøse.

Norge støtter derimot ikke restriksjoner mot denne ordningen, og miljøvernministeren begrunner dette i brevet med at internasjonale kreditter er viktig for å kunne sette en felles internasjonal pris på klimakvoter og bidra til utslippsreduserende tiltak i andre land.

Mer informasjon:
Les hele brevet fra miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Les mer om klimakvotesystemet.